Hlavní obsah

Kvůli šetření nebude v Praze ani novoroční videomapping. Vyšší podporu má naopak duhový festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tradiční ohňostroj ani videomapping, kterým loni magistrát dělbuchy nahradil, už příští Nový rok v metropoli nepřivítá. Praha se rozhodla, že v rámci úsporných opatření žádnou novoroční oslavu pořádat nebude. Podporu metropole naopak zvýšila festivalu Prague Pride.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Hlavní město se v současné době snaží hledat finanční úspory a peníze účelně využívat pro vyrovnání se s ekonomickými dopady epidemie koronaviru a k podpoře Pražanů, seniorů, podnikatelů, sociálně slabých a dalších skupin obyvatel, k podpoře turismu, služeb a dalších oblastí,” stojí v dokumentu pro radní.

Letošní videomapping na Národním muzeu stál téměř dva miliony korun. Peníze může město podle dokumentu využít k jiným účelům, které Praze a jejím obyvatelům pomohou s řešením ekonomických dopadů koronavirové krize.

Praha přivítala rok 2020 videomappingem na Václavském náměstí

Koktejl

Praha nahradila tradiční ohňostroj videomappingem letos poprvé, vyvolalo to kontroverzi. V reakci vznikla sbírka, kterou uspořádali autoři minulých ohňostrojů. Nakonec ohňostroj odpálili z bastionu nad parkem Folimanka, nad akcí převzala záštitu Praha 2.

Magistrát předpokládá, že kvůli koronaviru přijde v letošním rozpočtu o 12 až 15 miliard korun. Hledá proto úspory, podle dřívějších informací sníží běžné výdaje o 613,5 milionu korun. O nejvyšší částky přijdou magistrátní odbory hospodaření a dopravy, o peníze přijdou i další odbory.

Město letos zároveň zvýšilo podporu festivalu Prague Pride, který dostal z magistrátní pokladny rovný milion. Akce se konala počátkem srpna na Vltavě a Piráti, kteří jsou spolu se Spojenými silami pro Prahu a Prahou sobě v magistrátní koalici, s festivalem spojili zahájení kampaně před podzimními volbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám