Hlavní obsah

Velké strany se snaží lanařit členy oblíbené úřednické vlády

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Na jedné straně uzavřené kandidátky, na straně druhé populární ministři z úřednické vlády premiéra Jana Fischera. ODS a ČSSD stojí před dilematem, zda před květnovými volbami do Sněmovny přeci jen změnit nominace a nasadit nové lídry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer (vpravo) přichází spolu s ministry na jednání kabinetu.

Článek

Ve stranických kuloárech se mluví o tom, že ODS chce zlanařit ministra obrany Martina Bartáka a dopravy Gustava Slamečku a ČSSD ministra vnitra Martina Pecinu. To, že se ve stranách o těchto jménech hovoří, řekly Právu dva zdroje.

„Zatím je to jen myšlenka některých představitelů ČSSD, někteří se naopak staví proti,“ uvedl jeden ze zdrojů k nominaci nestraníka Peciny. Uvažuje se prý o tom, že by se ministr vnitra postavil do čela pražské kandidátky anebo v jiném kraji, kde ČSSD nemá tak mediálně známého kandidáta.

Vyjádření Peciny se nepodařilo získat. Podle jednoho zdroje by do boje o poslanecké křeslo ministr šel, „jen jestli mu nabídnou jedničku“. O jeho případné nominaci se v soc. dem. začalo mluvit v reakci na spekulace o kandidatuře Bartáka, Slamečky a Janoty, dodal zdroj.

Barták: nabídku jsem nedostal

Barták zase na dotaz, zda dostal nabídku kandidovat za ODS ve volbách a zda by to přijal, Právu sdělil: „Nabídku kandidovat jsem nedostal. Kdybych ji dostal, zamyslel bych se nad ní, a pak teprve rozhodl.“

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek jednoznačně vyloučil, že by ministři, které jeho strana do vlády jmenovala, za ni ve volbách kandidovali.

Podle zdroje se TOP 09 také snaží přetáhnout některé ministry, zejména šéfa resortu financí Eduarda Janotu. To však vedení strany popírá. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyloučil, že by v nadcházejících volbách za stranu kandidoval jeho bývalý podřízený na financích Janota, ač je známo, že jsou dobří přátelé.

„Žádného ministra úřednické vlády bychom netahali na kandidátku těchto voleb, protože bychom to pokládali za mimořádně nefér,“ sdělil Právu. Letos se na podzim ještě konají senátní a komunální volby, mluvilo se o snahách TOP 09 dostat na kandidátku premiéra Fischera, ten však opakovaně popřel, že by svou budoucnost viděl v politice.

Podle dobře informovaného zdroje z ODS se o Slamečkově kandidatuře za občanské demokraty hovoří. Slamečka má blízko k šéfovi Úřadu vlády Janu Novákovi, který je zase spojován s Topolánkovým přítelem Markem Dalíkem.

Kromě Bartáka, Slamečky, Janoty a Peciny byl ve hře údajně i ministr zahraničí Jan Kohout, o nominaci ČSSD však nestál. Šanci se probojovat na kandidátku ODS má prý ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, jelikož její předchůdce Jiří Pospíšil tím, že jím vedená ODS v Plzeňském kraji prosazovala na podzim volební kongres proti předsedovi Mirku Topolánkovi, v podstatě ztratil šanci se stát ministrem.

Šéfové ODS a ČSSD: už žádné změny

Otázkou zůstává, nakolik by kraje připustily změny v seznamech. Oficiálně vedení ODS a ČSSD žádné změny v kandidátkách nepřipouštějí. „Až na výjimečné případy, na žádost regionálních sněmů, nebudeme kandidátní listiny měnit,“ podotkl Topolánek v neděli v televizi Prima.

Také šéf ČSSD Jiří Paroubek tvrdí, že se nebude otevírat seznam nominací. „Určitě se nic takového nechystá, v tuto chvíli o tom neuvažujeme. Nevím, co přinese život za tři měsíce, zda něco přinese, či zda někdo neodstoupí z kandidátky, ale rozhodně to není iniciativa vedení strany,“ řekl Právu Paroubek.

Na dotaz, zda může potvrdit, že se v ČSSD hovoří o Pecinově nominaci, odpověděl: „To jsou úvahy, které bych nechal zatím novinářům.“

Případnou změnu kandidátky by musela u ODS provést výkonná rada, u soc. dem. zase ústřední výkonný výbor soc. dem., ten zasedá nejdříve 30. ledna. „Rozhodně na tomto ÚVV se nic takového nechystá, budeme projednávat změny v oranžových knihách, půjde o čistě programové poselství,“ doplnil Paroubek.

„Myslím, že změny jsou přání předsedů, ale členské základny to nakonec nepřipustí,“ uzavřel zdroj.

Anketa

Měli by členové úřednické vlády Jana Fischera zůstat v politice?
Ano, česká politika potřebuje nové osobnosti
77,6 %
Ne, stali by se jen šidítkem pro voliče
22,4 %
Celkem hlasovalo 3370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám