Hlavní obsah

Velká města většinou bez ohňostrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohlušující salvy a barevné obrazce z ohňostrojů, které provázely oslavy konce roku po celém Česku, jsou už jen vzpomínkou na minulost. I letos Praha, Brno, Ostrava, ale třeba i Plzeň nebo Jihlava show, kterou sledovaly davy lidí, kvůli koronaviru nepořádají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestr na Václavském náměstí: světla a rachot pyrotechniky.

Článek

V hlavním městě se nebude konat ani videomapping na oslavu nového roku, tedy promítání na budovy, který Praha pořádala poprvé 1. ledna 2020 místo ohňo­stroje.

„Čekali jsme, jak se vyvine epidemická situace. S ohledem na aktuální situaci jsme od zamýšlených aktivit upustili,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Klidný vstup do roku 2022

Moravská metropole Brno silvestrovské ohňostroje zrušila již v roce 2016, čímž městská pokladna ušetří každý rok půl milionu korun. „Spíše volíme klidný začátek roku. Samozřejmě v létě si veřejnost ohňostrojů užívá při tradiční přehlídce Ignis Brunensis,“ řekl Právu mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Ani většina měst na jihu Moravy oslavy neplánuje. K výjimkám patří jen Blansko, kde se vždy 1. ledna v 18 hodin koná na centrálním náměstí Republiky ohňostroj. „Zatím s akcí počítáme, ale uvidíme, jaká budou ještě opatření s koronavirem. Lidem dáme včas vědět,“ řekl blanenský starosta Jiří Crha (ODS).

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od středy

Domácí

Bez tradičního velkolepého ohňostroje se obejde letos na Nový rok také Ostrava. Akci zde tradičně pořádal nejlidnatější městský obvod Ostrava-Jih a lidé se sjížděli z širokého okolí. Městský obvod ale zvažuje, že by se akce uskutečnila v jiném termínu v průběhu roku, až pandemie poleví.

Ani v Olomouci novoroční ohňostroj nebude. „Jde o rozhodnutí krizového štábu města a souvisí s epidemiologickou situací. Každoročně totiž oslavy znamenaly velkou koncentraci lidí,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu Michal Folta.

Světové metropole ruší silvestrovské oslavy. Bojí se omikronu

Cestování

Bez oficiálního ohňostroje bude už druhým rokem po sobě Plzeň. Centrální městský obvod jej pořádal vždy v podvečer na Nový rok a byl spojený s dětskou diskotékou. „Stejně jako loni jsme od něj ustoupili kvůli protipandemickým opatřením,“ řekl Právu David Procházka (ANO), starosta této městské části. „Řadu lidí to asi mrzí, někteří, třeba pejskaři, naopak absenci ohňostroje uvítají,“ podotkl Procházka.

Tuhle tradici držíme už od roku 2004 a ani covid nás od ní neodradí
starosta Protivína Jaromír Hlaváč

Tradiční silvestrovské oslavy zrušila i Mladá Boleslav. „Zrušili jsme i další oslavy a se Silvestrem spojené kulturní akce,“ potvrdila Právu mluvčí mladoboleslavské radnice Šárka Charousková.

V Protivíně bude

Jihočeská města hromadné oslavy konce roku na náměstí už řadu let většinou nepořádají. Výjimku tvoří například Protivín, který znovu udělá velký ohňo­stroj 1. ledna.

„Tuhle tradici držíme už od roku 2004 a ani covid nás od ní neodradí. Letošní ohňostroj se uskuteční od 18 hodin, bude trvat dvanáct minut a vybrali jsme dojemné skladby plné naděje, které jej doprovodí,“ vysvětlil Právu starosta Protivína Jaromír Hlaváč (ODS).

Nebe nad havajským ostrovem ozářily nelegální ohňostroje

Koktejl

V Jeseníku oslavy tradičně organizují také až 1. ledna, a to na náměstí před radnicí. „Tentokrát to bude ohňostroj, bez jakékoli další kultury. Zatím jsme připraveni ho udělat, stejně jako ho zrušit. To v případě, že by vláda stanovila takové restrikce, že by to nebylo možné,“ řekla ředitelka Městských kulturních zařízení Kateřina Tomanová.

Show z Větruše

Ústí nad Labem chystá zhruba desetiminutový novoroční ohňostroj v 18 hodin, odpálen bude z vrchu Větruše. „Místo bylo zvoleno tak, aby byl viditelný z velké části města a nedocházelo ke shlukování návštěvníků,“ informoval magistrát.

Až na Nový rok plánuje veřejné ohňostroje také několik měst ve středních Čechách. Takové přivítání nového roku chystá například největší středočeské město Kladno. Podobná podívaná s hudbou by měla být také v Benátkách nad Jizerou. Novoroční ohňostroj chce od 18 hodin uspořádat také Kolín.

Patrně jedinou výjimkou mezi většími městy Vysočiny, co se novoročního ohňostroje týká, bude Třebíč. Ta s komponovanou pyrotechnickou show na Nový rok počítá, jen ji kvůli rekonstrukci centrálního náměstí přesunula na nové místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám