Hlavní obsah

Velitel českých vojáků v Kosovu byl odvolán

– Priština • Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr obrany Martin Barták odvolal velitele českého kontingentu v Kosovu Jiřího Kývalu. Důvodem je sobotní událost, při které byl zraněn český voják - 26letý rotmistr L. T., kterého postřelil jeho kolega. Toho ministr v pondělí také postavil mimo službu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patrola českých vojáků v Kosovu

Článek

„K dnešnímu dni byl dočasně zproštěn výkonu služby pravděpodobný viník incidentu, z jehož zbraně vyšel výstřel. Současně byl až do ukončení šetření odvolán z funkce velitel kontingentu a velením byl pověřen jeho dosavadní zástupce,“ sdělil ministr obrany. Podle něj jde o závažný problém.

Na základnu Šajkovac v Kosovu v pondělí ráno odletěla vojenská vyšetřovací komise, která má incident prošetřit. „Tato komise má za úkol stanovit míru odpovědnosti za uvedenou událost u jednotlivých příslušníků kontingentu včetně velitelského sboru,“ dodal Barták.

Podle informací Práva šlo zřejmě o nešťastnou náhodu, která se stala při návratu patroly z výjezdu. Jeden z vojáků zřejmě špatně manipuloval se zbraní při jejím vybíjení. [celá zpráva]

Postřelený voják se podrobil operaci v americké polní nemocnici na základně Bond Steel, kde je nadále hospitalizován. Je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Jakmile to jeho pooperační stav dovolí, bude převezen do České republiky.

Postřelení vojáka je v české armádě za poslední dobu již několikátý incident. Armáda minulý týden z Kosova stáhla několik vojáků, kteří pili alkohol a kouřili marihuanu. Ministr také z armády propustil dva vojáky, kteří nosili v Afghánistánu znaky nacistické armády na helmách a jednoho vojáka protože cvičil neonacistické bojůvky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám