Hlavní obsah

Vedení Prahy schválilo dohodu o odkupu pozemků pod „maršmelounem“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radní hlavního města v pondělí na několikátý pokus schválili dohodu s majiteli společnosti Praga Progetti e Investimenti, která staví bytový dům U Milosrdných na Starém Městě v minulosti přezdívaný maršmeloun.

Foto: Fránek Architects

Vizualizace původně plánovaného objektu

Článek

Pozemky pod budovou vlastní z poloviny magistrát a podle v pondělí schváleného záměru je prodá majitelům za 123,7 milionu korun. O rozhodnutí ještě budou hlasovat městští zastupitelé. Plán prodeje dlouhodobě kritizuje koaliční Praha Sobě.

Bytový dům v ulici U Milosrdných se plánuje více než 20 let. Původní italský investor Francesco Augusto Razetto v minulosti přišel s návrhem, jehož vizualizace prezentoval s fasádou v bílé a růžové barvě. Podle toho získal projekt přezdívku maršmeloun a sklidil vlnu kritiky. Po převzetí projektu přišla s novou podobou stavby developerská firma V Invest. Ta by měla mít podobu bílého domu s vertikálním žebrováním, bude mít šest nadzemních pater.

Plány na stavbu maršmelounu v centru Prahy koupil český developer

Ekonomika

Kolem pozemku pod stavbou existuje složitá právní situace, protože jejich polovinu vlastní město a majitelé stavby na ně mají s magistrátem uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí.

Radní města Jan Chabr (TOP 09) ČTK sdělil, že město sice může vést o platnosti smlouvy právní spor, ale podle analýz by to zřejmě vedlo k nutnosti zaplatit náhradu škody a ušlý zisk investora. Vedení magistrátu proto podle něj zvolilo cestu jednání o kompromisním řešení.

Výsledkem je podle něj dohoda s pětinásobnou cenou oproti původní smlouvě o smlouvě budoucí. „Získané prostředky se mohou směnit za byty, které nám investor nabízí v jiných svých projektech, a to se slevou developerské marže,“ dodal radní.

Maršmeloun přišel o povolení památkářů, zrušilo jej ministerstvo

Domácí

Jde podle něj o nejlepší možné řešení, i když chápe, že některým lidem plánovaný dům může vadit. „Pokud k tomu řešení nedojde, investor projekt dostaví a bude trvat na původní smlouvě s cenou 27 000 korun za metr čtvrteční, čímž by městu vznikla ztráta oproti tomuto konstruktu,“ sdělil. Nyní podle něj smlouva počítá s cenou 128 000 korun za metr.

Záměr pozemek prodat dlouhodobě kritizuje bývalý starosta a nyní opoziční zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) a na pondělí jednání radní se proti navrženému řešení podle informací ČTK postavil klub Prahy Sobě.

Čižinský v dopisu primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) napsal, že finálním vlastníkem projektu je olomoucký miliardář a majitel banky Creditas Pavel Hubáček, který má podle informací médií spojení s politikem ANO Jaroslavem Faltýnkem a moravskou kauzou Stoka, kterou řeší soudy. „To že se stal konečným vlastníkem pan Hubáček, jsme se dozvěděli teprve před pár měsíci. Já s ním nikdy nejednal, neznám ho, snažili jsme se dojednat co nejlepší podmínky,“ uvedl k tomu Chabr.

Čižinský dále uvedl, že se Chabr mýlí v tom, že prodej pozemku je jediné řešení. „Developerova smlouva je zřejmě neplatná a developer nemůže být v dobré víře, neboť dobře ví, že měl za dlouhodobé užívání předmětných pozemků platit nájem. Ovšem tento nájem (díky extrémně podivnému ne-li přímo kriminálnímu jednání některých zástupců hl.m. Prahy) neplatil,“ napsal v dopisu primátorovi. Dodal, že prodej by městu znemožnil řešit dřívější nelegální užívání pozemků.

Reklama

Výběr článků

Načítám