Hlavní obsah

Vedení KSČM proti vstupu do Evropské unie

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení KSČM s největší pravděpodobností příznivcům nedoporučí, aby v červnovém referendu hlasovali pro vstup ČR do EU. Výkonný výbor totiž v pátek projednával tři varianty, a to říci "umírněné ano", "umírněné ne" a "zásadně ne". Nakonec se komunisté rozhodli doporučit ústřednímu výboru druhou variantu.

Foto: Lenka Vozková
Článek

 "Nemůžeme brát zodpovědnost za to, jakým způsobem vyjednala současná koaliční vláda podmínky vstupu do EU," řekl v pátek Právu předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Definitivní rozhodnutí padne až 22. března. Podle informací Práva první variantu, tedy umírněné ano, podpořili místopředsedové Miloslav Ransdorf, Jiří Dolejš a Zuzka Rujbrová. Naopak zásadní "ne" chtěl místopředseda Václav Exner.

"Pořád je otázka vstupu otevřená," reagoval pro Právo Ransdorf. Uvedl, že nevyvrací názory Exnerovi, který je podle něj vůči Unii "ostře kritický". Předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik Právu řekl, že se přiklání k umírněnému ne. "Je to složitá záležitost, a proto nechci říci jednoznačně ne a také ani ano," prohlásil.

Podle něj EU přináší výhody pro mladé lidi, jako je cestování, pohyb pracovních sil či otevřený trh. "Nevýhodu vidím především pro naše zemědělství, protože jsem z venkova," dodal Kováčik. Rujbrová potvrdila, že se naopak přiklání k variantě kladné. "Jsem pro pozitivní přístup, neboť EU je pro ČR žádoucí. Nemůžeme být ostrovem uprostřed Evropy," prohlásila na dotaz Práva. Především soudí, že by se občané měli rozhodnout sami a nemělo by se jim říkat, jestli ano či ne.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se domnívá, že komunisté by výzvou k hlasování proti vstupu poškodili občany. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Svobodovi podle něj vadí, že komunisté toto stanovisko jasně nesdělili již před parlamentními volbami. "Je možné, že se lidé budou rozhodovat sami podle sebe, a ne podle komunistů," připustil Kolář.

Reklama

Výběr článků

Načítám