Hlavní obsah

Odstupující exekutor Vrána měl vyvést milióny od dlužníků

• Aktualizováno
Právo, Jindřich Ginter

Odstupující exekutor Tomáš Vrána měl v úterý kamsi na Slovensko vyvést 3,4 miliónu korun, které na depozitní účet Exekutorského úřadu Přerov zaplatili dlužníci. Oznámilo to vedení Exekutorského úřadu Přerov v tiskovém prohlášení. Vránu se zatím nepodařilo kontaktovat. O případu je již informováno ministerstvo spravedlnosti, které exekutory dozoruje.

Foto: Stream.cz

Tomáš Vrána

Článek

„Několik dní před předáním přerovského úřadu do mých rukou došlo k fatálnímu selhání soudního exekutora Tomáše Vrány, od něhož úřad přebírám k 1. 4. 2016. Tomáš Vrána spolu s údajným nově jmenovaným generálním ředitelem svého úřadu Mgr. Jiřím Bílkem vyvedli v úterý 15. 3. z depozitního účtu úschov soudního exekutora na účet společnosti C.M.B CZ FACILITY částku několika miliónů korun,“ oznámil JUDr. Lukáš Jícha, soudní exekutor jmenovaný do přerovského exekutorského úřadu jako nástupce Tomáše Vrány.

Částka byla podle něho převedena na zahraniční účet uvedené společnosti s nejasnou vlastnickou strukturou.

„Jde o zcela nezpochybnitelnou zpronevěru cizích prostředků, s nimiž nemá Tomáš Vrána právo jakkoli disponovat. Vzhledem k závažnosti těchto skutečností podáváme v tomto okamžiku trestní oznámení pro zpronevěru na Tomáše Vránu, Jiřího Bílka a dále advokáta Jiřího Vančuru jako členy zločinného spolčení,“ uvádí v prohlášení Exekutorského úřadu Přerov Jícha.

Foto: EÚ Přerov

Platba, kterou Vrána realizoval a podle vedení EÚ Přerov znamená vyvedení peněz dlužníků. (Pro větší náhled rozklikněte)

Dále podal návrh na vydání předběžného opatření, kterým by soud zakázal těmto osobám disponovat depozitními účty exekutora, spisovou agendou a pověřil tímto zástupce Tomáše Vrány, soudního exekutora Reného Mohylu.

Hrozilo mu odvolání, sám rezignoval

Loni v květnu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na Vránu kárnou žalobu s návrhem na jeho odvolání kvůli opakovaným stížnostem na postup Vránova úřadu. Vrána v září sám rezignoval. Vránova exekutorská činnost podle zákona skončí po uplynutí šestiměsíční lhůty k 31. 3. 2016.

Zaměstnanci exekutorského úřadu Přerov v jednom z kritizovaných případů, kdy se měl dražit dům dlužníka, do objektu přišli i se zájemci o pořízení tohoto domu.

„V nemovitosti byla přítomna pouze matka povinného, stará paní, která odmítla otevřít, protože se bála, co se děje. Vykonavatelé exekutora Vrány si povolali zámečníka, do domu vstoupili a udělali v něm prohlídku s potenciálními dražiteli i bez přítomnosti povinného,“ popsala tehdy mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Exekutorský úřad Přerov má na 200 zaměstnanců, z toho převážně mobilní vykonavatele. Pod Vránovým vedením se proslavil tím, že se stal přeborníkem v zabavování věcí až po uši zadlužených lidí přímo v domácnostech.

Vrána v minulosti působil na okresních soudech v Karviné a Přerově. Následně na Krajském soudu v Ostravě a také jeho pobočce v Olomouci. Později vykonával advokátní praxi v Olomouci. Exekutorem byl od září 2001.

Vrána už zakrátko mimo dosah Pelikána

„Pokud by bylo pravdou, že soudní exekutor naplnil skutkovou podstatu trestného činu zpronevěry, jsou ve věci kompetentní orgány činné v trestním řízení. Bylo by pak na základě poznatků zahájeno proti soudnímu exekutorovi trestní stíhání, mohl by ministr spravedlnosti podle § 122 exekučního řádu soudnímu exekutorovi do právní moci rozhodnutí pozastavit výkon exekutorského úřadu. To se však v uvedené situaci jeví jako nepravděpodobné, neboť soudnímu exekutorovi za několik dnů končí v souladu s § 15 odst. 1 písm. h) exekučního řádu výkon exekutorského úřadu,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Podle ní se ministerstvo spravedlnosti k věci bude vyjadřovat s plným respektováním zásady presumpce neviny. „Ministerstvo samozřejmě má v kontextu § 7 exekučního řádu kompetence ve vztahu k soudním exekutorům, ale pouze po dobu výkonu exekutorského úřadu. V uvedeném případě tak již pouze několik dnů,“ zdůraznila.

Znamená to, že Vrána na pozici exekutora už brzy skončí a tím se dostane i z dosahu kompetencí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

„I kdyby dohledová kompetence ministerstva trvala, a byla podána kárná žaloba, kárný senát by řízení podle § 15 zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů pravděpodobně přerušil a věc postoupil příslušnému orgánu,“ dodala Schejbalová.

Exekutorskému úřadu v Přerově se věnoval také pořad A Dost! na Stream.cz:
Otřesné praktiky exekutra
Exekuce navzdory všem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám