Hlavní obsah

Vedení ČSSD chce sjezd za zavřenými dveřmi, o vládě rozhodne možná v květnu

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednání delegátů na mimořádném sjezdu ČSSD 18. února by z větší části mělo proběhnout za zavřenými dveřmi. V sobotu to v Praze navrhlo předsednictvo soc. dem., návrh ještě musí schválit Ústřední výkonný výbor. Sjezd by měl být přerušen a následně jednat v květnu, kde by podle statutárního místopředsedy Milana Chovance mohl rozhodnout o účasti ČSSD v koalici s hnutím ANO Andreje Babiše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec

Článek

„My jsme se dohodli na předsednictvu, že primárním cílem je, aby sjezd navolil vedení a aby se přerušil a pokračoval pravděpodobně v květnu s tím, že nové vedení strany dostane mantinely k vyjednávání o povolebním uspořádání,“ informoval po jednání předsednictva statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Ten bude na sjezdu kandidovat na předsedu strany proti místopředsedovi Janu Hamáčkovi, předsedovi jihočeské ČSSD Jiřímu Zimolovi a dalším.

„V otázce médií sjezd bude otevřen pro vystoupení prezidenta a všech kandidátských projevů na předsedu, jinak bude uzavřen, je to návrh pro ÚVV, ten bude finální, až ho schválí ÚVV,“ dodal Chovanec.

Foto: Karolina Brodníčková, Právo

Jednání předsednictva ČSSD v Praze.

Na otázku, zda budou delegáti sjezdu tzv. prát špinavé prádlo a rozebírat volební porážku v říjnových volbách do Sněmovny, odpověděl: „My chceme primárně řešit sami sebe a jak znám, jak to vždycky chodí, tak stejně novináři ty informace mít budou - primární je volba předsedy, statutárního místopředsedy, místopředsedů a nějaký mantinel pro vedení, aby vyjednávalo o případné vládě.“

Vyhrocené jednání

Podle Chovance bude sjezdem hýbat otázka, zda se má soc. dem. účastnit vlády. „Já jsem zastáncem, aby tu finální podobu, ať už bude zvolen koncept do vlády jít nebo nejít, tak aby o té finální podobě rozhodoval sjezd v květnu, ten by mohl zvolit jednoho místopředsedu, pokud se to nezdaří, věnovat se stanovám, programu pro lid, ne sami sobě ale programu pro lidi,“ dodal Chovanec.

Jednání předsednictva bylo podle informací Práva plné emocí a došlo i na hádku. O ní však nechtěli účastníci jednání příliš hovořit. Týkat se však měla ústeckého poslance Jaroslava Foldyny. „Jsou určité osobní záležitosti, osočování, slova, která nebudu tolerovat. Tak jsem tomu člověku řekl, že to nebudu tolerovat a byl jsem připraven to řešit tak, aby to pochopil i on,“ podotkl Foldyna.

Sám Foldyna je proti tomu, aby byl sjezd skrytý zrakům veřejnosti. „Já vždy hlasuji pro to, aby bylo otevřené jednání. Protože zavřené jednání evokuje, že se tam děje něco, co lidé nemají vidět. Pak se to přenáší ven jinými způsoby, které nemusí být tak objektivní,“ řekl.

Reklama

Související články

Chovanec: Uspět s Babišem je utopie

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec, který usiluje o post předsedy ČSSD, je přesvědčen, že šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš svými slovy...

Výběr článků

Načítám