Hlavní obsah

Vědci se snaží oslabit protein bránící v léčbě rakoviny

Miroslav Homola, Právo, Miroslav Homola
Brno

Proč léčba rakoviny u některých lidí selhává, zatímco u jiných se stejné onemocnění stejnými postupy daří úspěšně léčit? Na tuto otázku se ve svém výzkumu zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně.

Foto: Právo

Vojtěch Adam

Článek

Podle nich je za neúspěchem při léčení zřejmě lidský protein metalothionein, který, jak dosavadní výzkum ukazuje, nejspíš umí nádorové buňky bránit před úspěšnou léčbou a ničí tak snažení lékařů.

Řešením by v budoucnu mohla být pilulka podávaná na začátku léčby cytostatiky. Po podání pacientovi by se zabránilo tomu, aby metalothionein zvyšoval svou produkci, nemohl by tak nádor při léčbě „bránit“.

„Podařilo se nám už i na zvířecích modelech potvrdit, že pokud zvýšíme tvorbu metalothioneinu v těle, zvýšíme tak rezistenci nádoru vůči cytostatikům. Tyto teorie byly známé již dříve, nám se ale podařilo je věrohodně prokázat a argumentačně podložit,“ uvedl Vojtěch Adam, vedoucí Ústavu chemie a biochemie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Dostatek vitaminu D ve stravě může zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva

Zdraví

Podle něj zmíněný protein, který v sobě všichni máme, může být skrytou příčinou, proč u některých lidí léčba neuspěje a u jiných naopak zabere.

Testování za 10 let

Vojtěch Adam se jeho studiem zabývá už dvacet let, přičemž prvně jej zaujala jeho schopnost chránit buňky před toxickými kovy.

„Ve spolupráci s kolegy ze španělské Universidad of Cantabria jsme objevili velice zajímavou roli metalothioneinu u onemocnění jater. Jsme ve stadiu experimentů na zvířatech, avšak dosavadní výsledky se dají považovat za nový pohled na protein a jeho roli v případě i jiných než nádorových onemocnění,“ vysvětlil Adam.

Vědci spojují alkohol s více typy rakovinových nádorů

Svět

„Největší výzvou jsou pro nás klinické testy. Výhledově se bavíme o období testování zhruba za deset let,“ sdělil Právu vědec.

Asi nejambicióznějším cílem celého projektu podpořeného evropským grantem je vytvořit medikament, který bude pacientovi podáván na začátku léčby cytostatiky, aby metalothionein nezvýšil svou produkci, a nádor se tak nemohl bránit. Přestože tento přípravek nebude pro všechny typy nádorů univerzální, je vize do budoucna velmi příznivá.

Výzkumníci objevili novou roli krevních buněk. Může pomoci při transplantaci kostní dřeně

Věda a školy

„Mohla by zvýšit úspěšnost protinádorové léčby i o desítky procent,“ dodává Adam. Vědci se nyní zaměřují na oblast výběru vhodných, laicky řečeno, podtypů metalothioneinu, které již experimentálně zapojují do výzkumu záměrným blokováním jejich aktivity s cílem zefektivnit léčbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám