Hlavní obsah

Věci veřejné vyloučí ze svého klubu i Humla

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po výkonném místopředsedovi Jaroslavu Škárkovi se Věci veřejné (VV) chystají ve čtvrtek večer vyloučit z klubu i stranického rebela, poslance Stanislava Humla. Právu to potvrdil zdroj, který se účastnil úterního zasedání rady a klubu VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

„Úterní jednání klubu bylo přerušeno na čtvrtek s tím, že hned prvním bodem na pořadu jednání bude vyloučení Humla z klubu. Pro jeho vyloučení se v úterý večer vyjádřila jednoznačná většina, takže předpokládám, že bude vyloučen,“ řekl Právu zdroj.

Bod o Humlovi VV neprojednaly v úterý proto, že strana chtěla, aby byl jednání přítomen. „Proto se to přesunulo na čtvrtek,“ doplnil zdroj.

Důvodem má být opakované vyjadřování se proti straně, naposledy v e-mailu, kde vedení VV označil za všehoschopné lidi. Vyjádřil i podezření, že ministerstvo vnitra, jemuž šéfuje Radek John, mohlo stát za trestním oznámením kvůli zfalšovaným znaleckým posudkům.

Huml, který kvůli svému minulému členství v KSČ nemůže být straníkem, však nadále chce zůstat členem klubu VV. Na dotaz Práva, zda uvažuje o svém odchodu, řekl: „Ne, ani náhodou. Teď se k tomu nebudu vyjadřovat. Pokud mě vyloučí, tak řeknu, co si o tom myslím. Předpokládám, že diskuse je přípustná a pokud bude přípustná, tak si tam něco řekneme, a pak se budu vyjadřovat.“

„To je Mnichov“

Huml již ve středu večer věděl, že se jednalo v rámci klubu o jeho vyloučení. VV kritizoval za to, že ho na jednání nikdo nepozval. „Nechápu důvod. Slyšel jsem, že chtějí jednat i o mém vyloučení z klubu. Pokud je to pravda, pak je to Mnichov,“ řekl Právu Huml s narážkou na mnichovskou dohodu. Ve středu svá slova zopakoval: „To je Mnichov, ať se na mě nikdo nezlobí,“ sdělil Právu.

Místopředsedkyně strany Karolína Peake po nočním jednání uvedla, že ne všichni členové rady a klubu se mohli dostavit kvůli vzdálenosti. Huml jako středočeský poslanec však pochází z Brandýsa nad Labem, který leží zhruba dvacet kilometrů od Sněmovny. „Jsem z Brandýsa a nebyl jsem pozván úmyslně,“ napsal esemeskou Právu.

Reklama

Související články

Policie začala šetřit kauzu poslance Škárky

Protikorupční policie nečekala na avizované trestní oznámení ministra vnitra a šéfa Věcí veřejných (VV) Radka Johna a sama z vlastní iniciativy začala od...

Výběr článků

Načítám