Hlavní obsah

Ve zříceném vrtulníku u Náměště uhořelo šest Britů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

Britský armádní vrtulník Lynx se ve čtvrtek po poledni zřítil u letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Po dopadu začal hořet. Šest britských vojáků v jeho troskách zahynulo."Při cvičení se zřítil vrtulník Lynx," potvrdila Novinkám tragickou událost mluvčí cvičení Sabina Introvičová. Cvičení na návrh Britů bude pokračovat, ovšem bez vrtulníků.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Foto: Zlin Press - Jiří Zaňát

Článek

 "Hlášeno jsme to měli minutu před jednou hodinou. Vrtulník se zřítil při nízkém letu údolím. Po dopadu se vznítil a uhořelo v něm šest členů posádky. Měli jsme tam skupinu záchranářů z Třebíče a Náměště nad Oslavou a byl tam také náš vrtulník. Převzala to celé armáda, takže naši se potom vrátili," uvedl ředitel záchranné služby v Jihlavě Jan Sedlák

"K havárii došlo v rámci společného vojenského cvičení České a britské armády nazvaného Flying Rhino - Létající nosorožec," řekl Novinkám mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Stroj dopadl částečně do řeky.

"Společné cvičení je přerušeno," uvedla odpoledne Introvičová s tím, že není známo kolik lidí bylo na palubě vrtulníku. Večer však oznámila, že cvičení Flying Rhino bude na návrh britské strany pokračovat, ovšem bude by omezené a nebudou se ho už účastnit žádné vrtulníky. Rozhodnutí obě armády potvrdily v pátek ráno.

První u nehody byli chataři

U trosek britského vrtulníku byli nejdříve chataři a lesní dělníci. K hořícímu vraku se dostali za pár minut. Podařilo se jim odtáhnout jediného vojáka, který byl před vrtulníkem. "Měl rozbitou hlavu. Zkusili jsme tep, a viděli jsme, že je mrtev," řekl ČTK Jaroslav Kašpar, zaměstnanec nedaleké pily, který se k havárii dostal mezi prvními.

Vrtulník spadl do lesa v údolí řeky Oslavy kolem 13:00. Kašpar uviděl v lese oheň. Zavolal hasiče a jel se tam podívat. Na místo se dostal asi během pěti minut. Vrtulník podle něj dopadl na rozhranní řeky a lesní cesty. "Ocas ležel ulomený v řece a ostatní hořelo silným plamenem, kolem se valil černý kouř," vzpomíná. Hořela i kůra na stromech v okolí pěti metrů.

Jeden voják ležel blízko ohně, ještě v sedačce a s přilbou na hlavě. U nehody již byli obyvatelé blízkých chat a několik lesních dělnic. "Když jsem přicházel, odtahovali ho od ohně," uvedl Kašpar. Voják již byl ale mrtev. Pak už se k troskám nemohli přiblížit. "Bouchalo to tam. Bylo vidět ohořelé tělo. Ale byl to žár, tak nešlo vidět, kolik jich tam je," dodal.

Společné cvičení české a britské armády Létající nosorožec 2004 začalo v pondělí a má pokračovat do pátku 17. září. Cvičení je zaměřené na koordinaci činnosti pozemních a vzdušných sil. V jejím rámci ze základen v Čáslavi a Přerově k akcím startují letouny L-39, L-159 a vrtulníky Mi-24 české armády. Britové operují na proudových bojových letadlech Harrier GR-7 a Hawk a s vrtulníky Lynx.

Mluvčí cvičení uvedla, že není možné o nehodě podat žádné informace, protože armáda chce nejprve informovat rodiny mrtvých. Příčiny nehody vyšetřuje vojenská inspekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám