Hlavní obsah

Ve Zlíně objevili gotický pergamen

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O více než jedno století posunuli stáří své sbírky zlínští muzejníci. Ve sbírkových archivech objevili pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy (MJVM) ve Zlíně dvoulist pergamenu ze závěru čtrnáctého století.

Foto: MJVM

Gotický pergamen pochází z konce 14. století.

Článek

„Po hloubkovém bádání docenta Dalibora Havla z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně jsme zjistili, že se v našem archivu nachází zlomek Missale: proprium de sanctis,“ přiblížila knihovnice MJVM ve Zlíně Veronika Balajková.

Jde podle ní o čtyři strany liturgické knihy obsahující veškeré liturgické texty, modlitby a žehnání užívané kněžími při mši svaté po čas celého roku. „Zlomek našeho misálu obsahuje zachované formule od vstupního zpěvu Očišťování P. Marie z 2. února až po vigilii sv. Matěje z 22. února,“ doplnila.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

Podle Dalibora Havla jde nejspíš o vnější dvoulist dané složky, protože mezi dochovaným prvním a druhým listem řada listů schází.

„Bohužel se nám zachovaly pouhé čtyři strany pergamenu o rozměrech 32 krát 23 centimetrů,“ podotkla Balajková. Latinský text je psán většinou černým inkoustem, jen některá počáteční písmena či slova jsou psána nebo zvýrazněna velmi sytou červenou a modrou barvou.

Krinolíny či klobouky: Módní příklady sociálního distancování v minulosti

Styl

„Iniciála je iluminována rostlinnými motivy červenou, modrou, bílou, zelenou a zlatou barvou, která je pěkně zachována. Písmo představuje vrcholnou gotickou minuskuli,“ sdělila Balajková. Vzácný historický dokument byl nenápadně založen v knize New Müntz Buech, vydané v Mnichově v roce 1604.

Dosud byla za nejstarší knihu zlínské muzejní sbírky považována řecká gramatika vytištěná v roce 1535 v Basileji. „Vzhledem k malému rozsahu zlomku se v celorepublikovém měřítku určitě nejedná o nijak významný objev, ale v rámci našich knižních sbírek jsme tímto jedním pergamenem značně posunuli stáří naší sbírky, a to je pro nás mimořádná událost,“ dodala knihovnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám