Hlavní obsah

Ve Vyšních Lhotách bude nová věznice, přestaví si ji sami vězni

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová věznice, která začne letos postupně vznikat v bývalém uprchlickém zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, od příštího roku pojme až 500 odsouzených a do budoucna se počítá, že by se její kapacita mohla dostat až na 700 osob. V pondělí to potvrdil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ve věznici najde práci asi 200 lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nová věznice začne letos postupně vznikat v bývalém uprchlickém zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.

Článek

Ministerstvo chce věznici v areálu bývalého utečeneckého tábora vybudovat za co nejnižší náklady. „V rozpočtu na to máme rezervu sto miliónů korun. Chtěli bychom, aby nemalou část práce na přestavbě zařízení vykonali vězni,“ řekl ministr. „Pokud bychom takovou věznici chtěli vybudovat na zelené louce, dostali bychom se na částku jedné miliardy korun,“ dodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil představil v pondělí záměr vybudovat novou věznici

Ve Vyšních Lhotách by si v budoucnu měli odpykávat trest pachatelé méně závažných trestných činů v režimu s dohledem a s dozorem.

Názory místních lidí na záměr ministerstva spravedlnosti se různí. Některým to nevadí, jiní jsou proti. „Nedá se říci, že by lidé byli nadšeni, obavy jsou. Pokud by tam ale nebylo vězeňské zařízení, objekt by šel do prodeje a máme obavu, že by se toho mohl chytit nějaký soukromý podnikatel, který by tam mohl udělat ubytovnu pro nepřizpůsobivé. Takže věznici vidíme jako menší zlo,“ řekla již dříve starostka obce Dana Nováková.

Kromě Vyšních Lhot ministerstvo spravedlnosti chce vybudovat podle dřívějšího vyjádření ministra Pospíšila také další vězeňské zařízení v Poštorné na Břeclavsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám