Hlavní obsah

Ve Vyškově by mohlo být výcvikové středisko proti teroristům

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Moderní výcvikové centrum, kde by mohli společně cvičit vojáci, hasiči, policisté i záchranáři například zásah při teroristickém útoku, by mohlo vzniknout ve vojenském výcvikovém prostoru ve Vyškově.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Ostravě. Ilustrační foto

Článek

Materiál, který vznik střediska za cenu 600 až 900 miliónů korun předpokládá, nyní posoudí Bezpečnostní rada státu.

Iniciátorem vzniku centra je poslanec, člen bezpečnostních výborů a bývalý voják Bohuslav Chalupa (ANO). Podle něj si Česko nemůže dovolit utrácet horentní sumy za nejmodernější zbraňové systémy, místo toho by se mělo zaměřit na kvalitní výcvik současných sil.

Budou moci cvičit všichni

„Středisko by mělo sloužit všem bezpečnostním složkám, cvičit by zde měli i velitelé taktiku zásahu, protože armáda, policie, hasiči i záchranáři mají perfektně vycvičené lidi, a pokud ti operují sami, není problém. Pokud se ale sejdou, může nastat problém s kompetencemi, velením i spojením,“ vysvětlil Chalupa.

Výhody společného výcviku se nemusí ukázat jen při událostech, jako jsou teroristické útoky, ale i při případech podobných tomu, kdy ve Vrběticích vybuchl muniční sklad.

„Právě tam spolupráce drhla při zajištění týlového zabezpečení. Policie neměla dostatek vycvičených osob, takže museli nastoupit vojáci, aby střežili okolí, museli přivézt stany nebo kontejnery,“ upozornil Chalupa.

Pokud vznik nového centra schválí Bezpečnostní rada a vláda, do půl roku by se mohlo začít s jeho přípravou. Základem by byla současná infrastruktura vojenského střediska ve Vyškově.

„Lepší je investovat prostředky ke zefektivnění výcviku, než kdyby pak došlo k nějaké nepředvídatelné události, se kterou bychom si nebyli schopni řádně poradit. Ve Vyškově je základ, který bychom zmodernizovali na úroveň potřeb plynoucích ze současných hrozeb,“ nastínil poslanec.

Podobná centra fungují například v Jordánsku nebo na Slovensku. To u našich východních sousedů je ale kapacitně už zcela vytížené a Chalupa upozornil na to, že při současné mezinárodní situaci je vhodné být v bezpečnostních věcech soběstačný.

„Normy, podle kterých se nyní cvičí, se často vytvářely před dvaceti lety, ale dneska už jsou i jiné hrozby,“ dodal Chalupa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám