Hlavní obsah

Ve Vraních horách poblíž Krkonoš se usadili vlci

– Vraní hory

Vraní hory na Trutnovsku jsou dalším místem v Královéhradeckém kraji, kde byla potvrzena reprodukce vlků ve volné přírodě. Na česko-polském pomezí mezi Broumovskou vrchovinou a Krkonošemi žije trvale asi pět vlků, řekl spolupracovník Hnutí Duha Jan Koranda. První novodobé trvalé výskyty vlků byly v kraji po více než 200 letech potvrzeny v roce 2015 na Broumovsku, v létě 2016 tam mláďata zachytila fotopast. Od té doby jejich počet roste.

Foto: Právo

Vlk obecný. Ilustrační foto

Článek

„S největší pravděpodobností populace ve Vraních horách pochází právě z Broumovska. Vlci se sem přesunuli nejpozději koncem roku 2017 a letos na jaře tu vyvedli mladé. Předpokládáme, že asi dva vlci z původní broumovské smečky zůstali v oblasti Broumovských stěn," řekl Koranda.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Broumovsku se třetí rok po sobě narodila vlčataVideo: Šelmy.cz, .

Několikrát do měsíce vyráží v rámci takzvaných vlčích hlídek do terénu, aby v oblasti monitoroval jejich výskyt. Hledá v krajině trus, srst, ulovená zvířata, kontroluje fotopasti a v zimě stopy ve sněhu. Když narazí na stopy, přes navigaci je zaznamená do mapy, změří, vyfotí, případně sebere vzorky pro zjištění DNA.

Foto: David Taneček, ČTK

Ohlodaná kost nalezená na vlčím shromaždišti v oblasti Vraních hor na Trutnovsku, kde vlci letos vyvedli mladé.

Reportéry ČTK ve čtvrtek ve Vraních horách doprovodil na takzvané vlčí shromaždiště - místo, kde se letošní vlčata narodila a dospělí jedinci se o ně několik měsíců starali.

Vlčí shromaždiště nešlo přehlédnout. Na palouku se po zemi válely okousané plastové lahve, ohlodané kosti divokých zvířat a vlčí trus. Výskyt vlků potvrdily i záznamy z fotopastí v okolí místa. „To je letošní vlče, už je docela veliké, záznam je z 21. srpna," okomentoval Koranda jeden ze záznamů z fotopasti.

Není důvod se obávat

Letos 10. června při kontrole jedné z fotopastí nedaleko odtud dokonce Koranda na vlky narazil. „Několik vteřin mě pozorovali a pak utekli. Byl to nezapomenutelný zážitek, jednoho se mi podařilo vyfotit," řekl. Podle něj se lidé nemusí bát.

„Pro člověka vlk nebezpečný není, u psů může být problém. Pokud by se někomu zaběhl, nemusel by setkání s vlkem přežít. Vlk považuje psa za konkurenta," vysvětlil.

Foto: Duha Hnutí, ČTK

Vlk kouká do objektivu fotopasti v oblasti Vraních hor na Trutnovsku, kde vlci letos vyvedli mladé

Vlci v kraji pocházejí z Lužice z polsko-německého pomezí a patří k takzvané populaci nížinných vlků. Vědci nyní zkoumají, jestli jejich výskyt v horském prostředí v Královéhradeckém kraji neznamená jejich zkřížení s karpatskými, kteří se vyskytují naopak převážně v horách.

V posledních letech totiž přibývá pobytových stop i ve východních Krkonoších. „Vlci z Vraních hor mohou zabíhat do východních Krkonoš i na Broumovsko. Nemáme zatím důkaz, že by v Krkonoších žila další smečka," dodal Koranda.

Letos v červnu fotopast na Rýchorách, nedaleko od Vraních hor, zachytila mladého jedince. Začátkem srpna chovatel našel v ohradě ovcí u Vrchlabí živou vlčici. Podle Korandy ale zřejmě nebyla ze smečky z Vraních hor. [celá zpráva]

Odborníci ji pak pustili na svobodu, ale poté, co vešla do restaurace jednoho z krkonošských hotelů, ji odchytili a později ji museli veterináři kvůli podezření na vzteklinu utratit. Výsledky genetické analýzy ukázaly, že šlo o samici čistokrevného vlka, testy vyvrátily podezření, že měla vzteklinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotopast odhalila v rezervaci u Milovic vlka

V rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice na Nymbursku se objevil vlk. V lokalitě, která je nyní známá především díky zubrům, praturům a divokým koňům,...

Fotopast odhalila v Krkonoších vlka

V Krkonoších byl po mnoha desetiletích potvrzen výskyt vlka. Zachytila jej fotopast Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Pravděpodobně šlo...

Výběr článků

Načítám