Hlavní obsah

Ve Stonavě zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. Jeden horník bojuje o život

– Karviná • Aktualizováno

Počet obětí čtvrtečního výbuchu metanu v Dole ČSM na Karvinsku stoupl na 13. Mezi mrtvými a zraněnými jsou zejména Poláci. Na místo už dorazil polský premiér Mateusz Morawiecki, přijel i český premiér Andrej Babiš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

 
Článek

Z 13 obětí je 12 Poláků a jeden Čech. U jedné z polských obětí se původně uvádělo, že je Čech, ale vyšlo najevo, že muž sice léta na Karvinsku žil a byl zaměstnancem OKD, stále měl však polské občanství.

Už se nikdo nepohřešuje, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Podle polského portálu Onet se na místě exploze mělo nacházet celkem 23 horníků, z toho 21 polské a dva české národnosti.

V nemocnicích jsou tři zranění horníci, jeden byl při převozu v kritickém stavu. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová Právu v pátek ráno sdělila, že dva zranění horníci leží na popáleninovém centru. „Ten, co přiletěl vrtulníkem už v kritickém stavu a je popálený po celém těle, tak ten je bohužel pořád v kritickém stavu. Druhého se podařilo stabilizovat,“ upřesnila Chattová.

Dalších sedm záchranáři ošetřili na místě. Utrpěli lehčí poranění.

Hejtman slíbil pomoc

Ráno dorazil na místo tragédie hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO), který slíbil pomoc pozůstalým. „Ač jsem osobně neznal nikoho z těch, kteří včera přišli o život, cítím i já obrovský smutek a hlavně bezmoc. Kromě slov útěchy mohu slíbit, že kraj najde způsob, jak pozůstalým nabídnout pomocnou ruku,“ řekl hejtman.

„Téměř kilometr pod zemí přišli o život otcové rodin, manželé, prostě lidé, kteří jsou pro své blízké nenahraditelní, a po kterých zůstane neskutečná prázdnota,“ dodal Vondrák.

Do Stonavy na Karvinsku dorazil český premiér Andrej Babiš i jeho polský protějšek premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Aleš Honus, Právo

Polský premiér Matuesz Morawiecki (vlevo) na dole ve Stonavě.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Rostislav Palička nechtěl situaci komentovat. „Nezlobte se, ale já se k tomu nebudu vyjadřovat, obraťte se na tiskového mluvčího. My za odbory jsme se dohodli, že se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ řekl Palička.

Neštěstí se stalo ve čtvrtek odpoledne v hloubce okolo 880 metrů. Výbuch zdevastoval důlní pracoviště. Práce byly zastaveny a horníci byli evakuováni.

Důlní neštěstí v Karviné je druhé nejhorší na území ČR od roku 1990. Na Karvinsku zemřelo nejvíce horníků v červnu 1894, kdy zahynulo 235 lidí.

K minutě ticha v Poslanecké sněmovně v pátek vyzval poslanec ANO Josef Hájek, v minulosti vysoký činitel v OKD.

Poslanec Hájek vyzval k minutě ticha Poslaneckou sněmovnuVideo: Novinky

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám