Hlavní obsah

Ve Smrkovém Týnci nezůstal po bouři jediný dům bez poškození

Právo, René Chvalina
CHRUDIM
Aktualizováno

Silná bouře, která se ve středu přehnala nad Chrudimskem, nejvíce zasáhla obec Smrkový Týnec v Železných horách. Není tu snad jediný dům, který by nebyl větrem a přívalovým deštěm poškozen.

Foto: René Chvalina, Právo

Zničený dům v obci Smrkový Týnec.

Článek

„Seděli jsme v tu chvíli v hospodě, ale myslel jsem, že je to naše poslední minuta, když jsem viděl to peklo venku,“ uvedl muž rozebírající zbytky krytiny ze střechy. Vítr přesahující dvě stě kilometrů za hodinu zaútočil na vesnici ze dvou stran.

„Ve vteřině nebylo vidět ani na deset centimetrů, setmělo se, stromy se lámaly jako sirky a tašky ze střech létaly stovky metrů. Nám to vzalo střechu i s veškerými krovy,“ uvedl další obyvatel Smrkového Týnce.

„Mám půlroční dítě a ta bouře nás během několika vteřin připravila doslova o střechu nad hlavou,“ dodal mladík a neskrýval pocit beznaděje.

„Žiji tady už přes sedmdesát let, ale tohle jsem ještě v životě nezažil,“ uvedl muž, který jako všichni ve vsi pomáhal s odstraňováním škod.

:. Vichřice způsobila v lesích na Chrudimsku obrovské škody.foto: Právo/René Chvalina

Škody místní odhadují na milióny korun a práce na odstraňování škod potrvají několik týdnů. Ještě větší škody napáchala bouře v okolních lesích a komunikacích.

„Situaci hodnotím jako velmi vážnou. Obrovský uragán, který se zde přehnal, způsobil desetimiliónové, možná i stamiliónové škody,“ uvedl ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.

„Vichřice za nás vykonala sedmiletou těžbu a dřevo naprosto znehodnotila, bude trvat nejméně rok, než se nám podaří kalamitu zpracovat,“ dodal Odvárka.

Bouře zničila i rozhlednu

Městská policie z Chrudimi nyní hlídá torzo rozhledny Bára na Chrudimsku, která byla před týdnem s velkou slávou pokřtěná a otevřená. Bouře smetla část rozhledny jako domeček z karet. Vítr přesahující dvě stě kilometrů za hodinu dolní polovinu stavby zcela rozmetal.

Bouřka zničila novou unikátní rozhlednu u Chrudimi. zdroj: ČTK

„Nyní musíme počkat na vyjádření statika a celá konstrukce se bude muset odborně rozebrat. Její konstrukce je natolik poškozena, že musí být bezpodmínečně rozebrána,“ uvedl Právu Pavel Kobetič, místostarosta Chrudimi. „Ještě večer jsme odpojili proud a nyní celou rozhlednu hlídá městská policie, aby nedošlo k případnému neštěstí,“ dodal Kobetič.

Rozhledna se nyní bude muset lépe zajistit, protože nosná lana, která ji v současnosti drží, by nemusely váhu nakloněného torza rozhledny udržet.

Reklama

Výběr článků

Načítám