Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku se ČSSD dohodla s ANO a lidovci

Novinky, ČTK, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek
Aktualizováno

Frýdek-Místek nově povede trojkoalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. V pondělí ráno se na tom dohodli zástupci všech tří stran. Koalice bude mít v 43členném zastupitelstvu 23 míst. Pozici primátora obsadí ČSSD, stane se jím opět Michal Pobucký.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb ve Frýdku-Místku

Článek

„Podepsali jsme koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL. Našli jsme velkou programovou shodu všech tří stran a věříme, že tato koalice posune Frýdek-Místek zase kupředu,“ napsal Pobucký na svém facebookovém profilu. Právu staronový primátor s úsměvem potvrdil, že „si pospíšili“.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice ve Frýdku-Místku

Pobucký odmítl, že by trojkoalicí mohly zmítat problémy, jako se to stalo v minulém období, kdy došlo dokonce několikrát na vypovězení koaliční smlouvy. „Věřím, že tato koalice bude velmi pevná a vydrží celé volební období,“ uvedl.

Fakt, že koalice bude mít v zastupitelstvu jen mírnou převahu, mu nevadí. „Měli jsme v minulosti i méně zastupitelů v rámci koalice, takže nyní je to nárůst,“ podotkl Pobucký.

Foto: město Frýdek-Místek

Zástupci všech tří stran, které ve Frýdku-Místku utvoří novou koalici. Uprostřed sedí lídr ČSSD a kandidát na primátora Michal Pobucký,

Podle dohody všech tří stran obsadí ve volbách vítězná ČSSD post primátora a křesla dvou náměstků, ANO nominuje dva náměstky a KDU-ČSL jednoho náměstka primátora.

„Ano, zůstanu primátorem. Další jména zatím nebudeme zveřejňovat. Myslím, že budou známa v dohledné době, nyní potřebujeme ladit programové věci a programové prohlášení,“ nastínil Pobucký.

Koalice vzniknout nemusí, věří lídr poražených

Informaci o vzniku koalice zaznamenal i lídr ve volbách druhého hnutí Naše Město F-M Petr Korč. „My jsme preferovali koalici s Piráty, lidovci a chtěli jsme jednat s ANO. Bohužel ANO se s námi nepotkalo, z čehož vyplývá, že už byli domluveni ČSSD a ANO,“ poznamenal.

Dále uvedl, že je (Naše Město F-M) mrzí to, že ve vedení města zůstanou obžalované osoby. Narážel tak na fakt, že Pobucký a někteří další zvolení zastupitelé jsou obžalováni nebo případně nepravomocně osvobozeni v kauzách týkajících se magistrátu.

„Ta nově vzniklá koalice velmi pravděpodobně nebude nápomocna tomu, aby se některé trestné činy, které se staly, vyřešily a zůstanou zřejmě některé kauzy asi pod kobercem,“ doplnil.

Korče mrzí, že ANO s nimi nejednalo, neboť prý měli alternativu silné koalice 27 hlasů. „Teď je to těsná většina, myslím, že bude velmi nestabilní, a hrozí, že po dvou, třech měsících se může rozpadnout a bude vznikat koalice nová,“ řekl.

Sám lídr kandidátky Naše Město F-M věří, že by mohlo ještě dojít k obratu, a že ohlášená trojkoalice ještě nemusí vzniknout. „Pořád věřím, že mezi lidmi, zvláště v KDU-ČSL jsou lidé čistí a mravní. Budeme se proto chtít potkat jak s KDU-ČSL, tak i s ANO a nabídneme jim naši alternativu,“ vysvětlil Korč.

Ve Frýdku-Místku zvítězila ve volbách ČSSD, získala 21,91 procenta hlasů a 11 míst v zastupitelstvu, druhé hnutí Naše Město F-M, které dostalo 18,7 procenta hlasů, obsadí 10 křesel, ANO, které dostalo 16,46 procenta, má osm zastupitelů. Čtvrtá KDU-ČSL dostala 8,46 procenta a obsadí čtyři místa, stejně jako Piráti, kteří dostali 8,37 procenta hlasů.

Do zastupitelstva pronikla se 7,12 procenta a třemi zastupiteli i KSČM, tři zastupitele má i hnutí SPD, které získalo 5,99 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám