Hlavní obsah

Ve 100 letech zemřel jezuita a politický vězeň František Pevný

– Brno

Ve 100 letech zemřel v pátek jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný. Ve vězení strávil celá 50. léta minulého století. Od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný na archivním snímku z 16. listopadu 2012

Článek

O úmrtí Pevného informovalo na svém webu brněnské biskupství a také Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.

Pevný se narodil v roce 1921 ve Svatém Štěpánu na Zlínsku. Po maturitě nastoupil do kněžského semináře v Olomouci. Za války byl totálně nasazený v Německu. Na kněze jej vysvětili až v roce 1947, poté nastoupil do duchovní správy v Drahotuších na Přerovsku.

Za rozšiřování protikomunistických letáků byl v roce 1949 odsouzen na čtrnáct let, na svobodu se dostal až v roce 1960, mezitím prošel tábory na Jáchymovsku i věznicemi na Mírově či v Leopoldově.

Zemřel nejmladší pilot z bitvy o Británii

Zahraniční

„Život může být dobrý, i když je těžký," uvedl Pevný ve vzpomínkách, které zachytil projekt Paměť národa.

Po propuštění z vězení pracoval nejprve jako dělník, topič a údržbář. Za normalizace působil ve farnosti Vítkov na Opavsku, po obnově řádového života v Česku byl novicmistrem v Kolíně a poté přišel do brněnské komunity jezuitů.

Pracoval v duchovní správě, navštěvoval nemocné a sloužil mše v Masarykově onkologickém ústavu. Zasloužil se o vybudování duchovního centra a vznik nové farnosti v Brně-Lesné. Poslední roky života strávil v Domově svaté Alžběty v Žernůvce u Tišnova.

Zemřel Václav Kuchynka, hrdina z východní fronty

Domácí

Jezuité se s Pevným rozloučí 31. března při mši v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. Poté jeho tělo uloží do krypty kostela, kde spočinul také nedávno zemřelý jezuita a signatář Charty 77 František Lízna. Kvůli opatřením proti šíření covidu-19 se mše mohou účastnit jen pozvaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám