Hlavní obsah

Vatikánský virus

Novinky, Pavel Verner

Tak nám v českomoravské zemi prý přibývá neznabohů. Počet lidí hlásících se k církvím klesl od roku 1950 dvaapůlkrát. Ta statistická informace je trochu zavádějící.

Foto: Jitka Sobotková

Kytarista Rudy Linka v mikulovské Galerii Závodný

Článek

Za prvé: věřit v Boha ještě neznamená patřit k nějaké církvi, neboť víra může být u mnohých niternou, ryze soukromou věcí. Za druhé: odliv oveček postihuje jen pastýře z tradičních církví, protože různé náboženské sekty naopak mohutní.

Lidé tedy nejsou neznabozi; třicet procent obyvatel si dokonce našlo nějakou náboženskou komunitu, ke které jsou se svou vírou přimknuti. Nejsilnější církví u nás je římskokatolická. Žehrá-li taky ona na úbytek evidovaných věřících, pak asi usilovně hledá příčinu. Vidím dvě hlavní. Před rokem 1989 spousta lidí příslušností k církvi projevovala tichý protest vůči protináboženské totalitě, a teď už to nepotřebují dělat. Druhou příčinou je pokrytectví, kterým tato církev přímo bobtná.

Denně se na světě nakazí virem HIV 14 tisíc lidí, 3 milióny letos zemřely, na světě je 40 miliónů nakažených, především v subsaharské Africe. A předevčírem, zrovna v Den boje proti AIDS, vyrazil Vatikán opět na zteč proti používání kondomů. Kardinálové jako by byli odporem k té pryžové věcičce přímo posedlí. Jeden jménem Trujillo hlásá nesmysl, že kondomy jsou propustné pro spermie, jiný, jménem Nzeki, šíří v Africe názor, že kondomy jsou dokonce už z výroby virem nakaženy. No potěš pámbu. Přitom dle odborníků právě používání kondomů při sexu riziko nákazy téměř vylučuje.

Církev katolická chce "nemravné" kondomy nahradit věrností, cudností, zdrženlivostí a odpovědností v lásce. Zní to opravdu přesvědčivě od organizace, kde tolik pedofilních kněží neudrželo své pudy na uzdě. Už vidím misionáře, jak mentálně odlišné Afričany přemlouvají ke zdrženlivosti v jediné radosti, co jim ještě zbyla. Nebo jak evropské mládeži vysvětlují, že souložit se má jen kvůli plození dětí.

Tím volání církve po větší odpovědnosti při sexu nechci znevážit, ale k čemu jsou mravní poselství bez zdravého rozumu? Nechci ani po vyznavačích celibátu, aby věděli, že láska tělesná může být sice taky sportem nezodpovědných, leč taky naplněním velkého citu. Nikoli jen aktem reprodukce. Vědět by ale měli, že svým svatým bojem proti používání kondomů šíří smrt.

Stejně jako ten zabijácký virus.

PRÁVO 3. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám