Hlavní obsah

Vaše rady už nepotřebujeme, epidemie se lepší, zdůvodnilo ministerstvo rozpuštění MeSES

Novinky, kov

Ministerstvo zdravotnictví se v úterý odpoledne vyjádřilo k ukončení spolupráce s poradní skupinou MeSES. V tiskové zprávě uvedlo, že agendu si bude řešit resort vlastními silami. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) členům skupiny poděkoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

„Chtěl bych touto cestou poděkovat všem z MeSES za pomoc. Odvedli obrovský kus práce v době, kdy epidemie vrcholila, ale i nyní, kdy se vracíme zpět do normálního života. Chtěl bych říci, že jejich názory byly vždy relevantní. Pokud budou kolegové z MeSES ochotní, byl bych rád, kdybychom se mohli potkávat dál,“ uvedl Arenberger.

Skupina vznikla v polovině letošního března při ministerstvu zdravotnictví jako apolitický odborný poradní orgán, který poskytoval vládě doporučení pro boj s pandemií. O tom, že končí, se její členové dozvěděli podle svých slov v úterý po telefonu bez dalších podrobností.

Epidemii jsme fakt nezvládli, řekl Smejkal. Druhý den ministerstvo vyhodilo jeho poradní tým

Domácí

Ministerstvo uvedlo, že důvodem ukončení spolupráce je zásadní změna epidemické situace v České republice a zrychlující se očkování, které má v současné době již 36 procent populace nad 18 let.

„Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli přesunout tuto agendu již uvnitř v rámci resortu. Všem členům MeSES velice děkuji za jejich spolupráci,“ uvedla náměstkyně pro zdravotní péči Martina Vašáková.

Plaga jde proti Arenbergerovi: Odbornost MeSES tu bude opět chybět

Domácí

Zrušení skupiny už veřejně zalitoval ministr školství Robert Plaga. Uvedl, že členům děkuje za „spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude“.

Rozpuštění MeSES kritzuje opozice. Podle představitelů ODS, lidovců a Pirátů je konec skupiny reakcí na vyjádření šéfa skupiny Petra Smejkala, který v rozhovoru pro Novinky řekl, že stát kritickou část epidemie nezvládl a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený.

Smejkal: Epidemii jsme opravdu nezvládli

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám