Hlavní obsah

Plaga jde proti Arenbergerovi: Odbornost MeSES tu bude opět chybět

Novinky, kov
Aktualizováno

Rozpuštění Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) zalitoval v úterý ministr školství Robert Plaga (za ANO). Poradní orgán, který v posledních týdnech poskytoval vládě oponenturu ke koronavirovým opatřením, bude podle něj chybět.

Foto: Novinky

Robert Plaga

Článek

Rozpuštění skupiny oznámilo v úterý jeho členům ministerstvo zdravotnictví vedené Petrem Arenbergerem (za ANO). Plaga na to reagoval na Twitteru.

„Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,“ uvedl.

V příspěvku pak konkrétně odkázal na některé z členů skupiny.

MeSES vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru, vedl ji hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Jeden telefonát náměstka

Sociolog Martin Buchtík na Twitteru uvedl, že byla zrušena „jedním telefonátem náměstka“. „Žádné důvody nám sděleny nebyly,“ poznamenal.

Smejkal řekl webu iROZHLAS.cz., že ministerstvo expertní skupinu předem neupozornilo.

Epidemii jsme fakt nezvládli, řekl Smejkal. Druhý den ministerstvo vyhodilo jeho poradní tým

Domácí

Jeden ze členů MeSES Jan Kulveit na Twitteru uvedl, že rozhodnutí dává smysl, v ironickém duchu pak doplnil, že s možností rychlé vakcinace už bude velmi těžké zvrátit pozitivní trend.

„Nutno přiznat, že skupina se na současné MZČR, jak jsem je za dobu pandemie poznal, příliš nehodí,” uvedl s tím, že členové skupiny jsou nezávislí a bez roztodivných ‚vazeb‘ nebo umějí anglicky, což jim umožňuje vycházet z odborné literatury, která je v angličtině.

„Skupina se snažila o mezioborový přístup v zájmu celé společnosti namísto např. škudlení penězi z rozpočtu zdravotnictví za cenu masivních škod pro celou společnost (‚testy jsou drahé, lockdown levný‘),“ napsal také.

Ministerstvo zdravotnictví později v tiskové zprávě uvedlo, že skupina byla rozpuštěna vzhledem „ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na ministerstvu zdravotnictví”.

Šéf resortu Petr Arenberger členům poděkoval za „obrovský kus práce” a uvedl, že jejich názory „byly vždy relevantní”. „Pokud budou kolegové z MeSES ochotní, byl bych rád, kdybychom se mohli potkávat dál,“ vzkázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám