Hlavní obsah

Varování Klausovi

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nejméně hlasů ze všech dosavadních prezidentových kandidátů do funkce soudce Ústavního soudu - pouhých 11 - dostala v Senátu ve čtvrtek státní zástupkyně Jaroslava Novotná. Sdělovací prostředky většinou informovaly, že senátorům vadilo, že byla 12 let v KSČ. K jejímu nezvolení to jistě přispělo.

Foto: Stanislava Dvořáková

Publikace vydavatelství OFTIS přibližuje v subjektivním podání příběhy lidí postižených nejdramatičtější živelnou katastrofou města.

Článek

Není to ale celá pravda. Novotnou hodnotili senátoři i podle její práce na Nejvyšším státním zastupitelství, kde rozhodovala ve věcech, jež byly i v působnosti zahraniční justice. Kvůli důsledkům její tehdejší liknavosti ji před třemi lety přeložili na nižší stupeň zastupitelství. Kde jde o peníze a kde jsou činitelé vázáni mlčenlivostí - a to je případ i jejího postihu - je vždy prostor pro různé spekulace. V tomto případě ale senátoři uváděli, že se jim dostalo i důvěrných informací.

Novotná napsala pochvalný odborný článek o evropském zatykači. Pak ale poslala prezidentu republiky dopis, v němž ho v odmítavém postoji k zatykači podpořila. V Senátu popřela, že se tím chtěla vlichotit do jeho přízně, ale někteří jí to neuvěřili.

Bylo jednoduché vysvětlit odpor Senátu jejím členstvím v KSČ. Jistě k němu i ono přispělo, ale antikomunismus jako základní životní postoj nepřevládá dokonce ani v Senátu. Pro prezidenta je těch 11 hlasů pro Novotnou varováním, aby navrhoval kandidáty mravně přijatelné. A těch je i mezi bývalými členy KSČ stále dost.

PRÁVO 20. prosince 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám