Hlavní obsah

Česko má první případ nové mutace delta plus

Právo, tin, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V České republice byl zaznamenán první výskyt nové mutace koronaviru nazvané delta plus. Konstatuje to pondělní zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ), podle které zároveň většina lidí nově nakažených koronavirem v Česku chytla variantu delta. Její výskyt činí 70 až 80 procent.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Testování na koronavirus

Článek

Národní referenční laboratoř (NRL) při SZÚ nově zachytila jeden případ varianty delta plus v Jihomoravském kraji.

„Nakaženou je třicetiletá žena z Jihomoravského kraje. Případ šetřila příslušná Krajská hygienická stanice a další výskyt onemocnění nebyl zaznamenán,“ upřesnila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

V Evropě se mutace vyskytla poprvé letos v dubnu v Anglii, dosud analýza potvrdila tento genom u 196 vzorků v evropských zemích. Nejčastěji se delta plus vyskytuje v Polsku a Portugalsku.

Vědci zatím data o chování této nové varianty nepublikovali. Není tak jasné, zda je nakažlivější než delta a zda má nemoc horší průběh.

Delta dál zmutovala. Indie hlásí variantu delta plus

Svět

Laboratoře v Česku v posledních dvou týdnech prozkoumaly 1405 pozitivních vzorků, u nichž určovali příslušnost k variantě.

Delta, která se rozšířila v Indii, je mnohem nakažlivější, podle vědců ale zatím nezpůsobuje horší průběh nemoci.

Takzvaná varianta alfa neboli britská mutace, která se u nás šířila začátkem roku, je v ČR zastoupena zhruba z deseti procent, jihoafrická i brazilská varianta přibližně jedním procentem.

Podle ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka je potřeba na šíření delty reagovat.

Možnost šíření delty je u dětí vyšší, říká vakcinolog

Stalo se

„Dlouhodobě se ukazuje, že delta je velmi agresivní a že postupně dominuje. Ráno jsme měli debatu na radě pro zdravotní rizika. Nemám informace o tom, že by vláda nějak měnila nařízení. Ale bude na to potřeba nějak reagovat,” uvedl v pondělí Hamáček.

„Tou nejlepší reakcí je nechat se očkovat. To, že vláda pomalu otevírá možnost očkování bez registrace, je dalším krokem, jak očkování zrychlit,“ doplnil Hamáček a vyzval všechny, kteří se mohou nechat očkovat, aby to udělali.

Reklama

Výběr článků

Načítám