Hlavní obsah

Vareniky nebo boršč? V Pražské tržnici je vaří ukrajinské uprchlice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Pražské tržnici otevřel minulý týden nový food truck se žluto-modrou dekorací. Nabízí nejen dobré jídlo, ale také práci ukrajinským ženám, které utíkají před válkou. Zákazníci v něm mohou ochutnat speciality, jako jsou vareniky nebo boršč, a kdo by zrovna neměl hlad, může porci předplatit potřebným.

Vareniky nebo boršč? V Pražské tržnici je vaří ukrajinské ženy utíkající před válkouVideo: Novinky

 
Článek

„V tuto chvíli pracují ve Food Truck Pointu tři ukrajinské kuchařky, vždy tam mají na pomoc i někoho dalšího, protože jedna z věcí, která je složitá na překonání, je jazyková bariéra,“ vysvětluje programový ředitel Pražské tržnice Michal Tošovský.

Základním sortimentem jsou vareniky a boršč, které se vaří každý den. Přímo ve food trucku je připravuje i Natálie, která je v Česku se svými dvěma dětmi. „Na Ukrajině jsem pracovala v kuchyni. Moc se mi tu líbí,“ svěřuje se.

Nadia, která ze Lvova utekla hned druhý den války se svým synem, plánuje do budoucna ve food trucku vařit mimo jiné například „nalesniky“ – slané palačinky s různými náplněmi. Menu v ukrajinském food trucku se má denně obměňovat i podle toho, kdo bude zrovna vařit.

Foto: Novinky

Ve Food Truck Pointu jsou nyní zaměstnány tři ukrajinské ženy.

Zavzpomínat na svou domácí kuchyni na jihovýchodě Ukrajiny přišly ve středu také Iryna a její matka Alla. „Je to moc dobré, úplně jako doma,“ popisuje Iryna. „Bydlíme v hotelu a tam není možné vařit. Jídlo tam dostáváme, ale tedy boršč tam není,“ směje se její maminka.

Lidé chodí na jídlo i udělat dobrý skutek

Food truck už si za týden svého fungování našel i několik českých zákazníků. „Já jsem tu poprvé a objednal jsem si boršč. Je domácí a fakt mi chutná. Přijdu určitě rád znovu,“ říká jeden z nich, Ondřej Novotný.

Foto: Novinky

„Zavěsit“ porci hlavního jídla mohou zájemci za 125 korun, polévku potom za 85 korun.

Zákazníci, kteří se přijdou najíst, mohou zároveň předplatit porci jídla potřebným. Provozovatelé food trucku pak předplacenou porci promění v poukázku, kterou bude mít k dispozici Nadační fond Šatník.

Ten v Pražské tržnici zajišťuje materiální pomoc pro matky samoživitelky, od začátku války však svou činnost rozšířil i na pomoc ukrajinským rodinám. „Poukázky na jídlo dáváme těm nejvíc potřebným, zejména seniorům a velkým rodinám,“ popisuje ve spěchu jedna z pracovnic Šatníku, která právě vykládá novou várku oblečení.

Zatímco ukrajinští uprchlíci si podle ní do Šatníku chodí zejména pro hygienu, vybavení domácností a další potřeby, matky samoživitelky si z něj berou především dětské oblečení nebo botičky. Před dveřmi se tak stále tvoří dlouhé fronty lidí v nouzi, kteří jsou vděční za jakoukoliv pomoc.

Foto: Novinky

Od začátku války pomáhá Šatník nejen samoživitelkám, ale i ukrajinským rodinám utíkajícím před válkou.

V blízkosti je nejen Šatník, ale i provizorní úřad práce

„Je dobře, že jsme našli možnosti, díky kterým můžeme v současné situaci nějak pomoci. Od minulého týdne tu v Hale 29 funguje i pobočka úřadu práce, která zprostředkovává pracovní nabídky příchozím z Ukrajiny, a Šatník Praha v Hale 13 odvádí od vypuknutí konfliktu výbornou práci,“ říká předseda akciové společnosti Výstaviště Tomáš Hübl.

Díky oběma těmto projektům se tak podle něj v areálu pohybuje mnoho Ukrajinek a Ukrajinců včetně dětí. „Věřím, že možnost dát si tu jejich oblíbená jídla jim, byť v symbolické rovině, umožní cítit se tu zase o něco lépe,“ dodává Hübl.

Foto: Novinky

Denní menu tvoří především ukrajinské vareniky a boršč.

Stát podpoří obce při opravách bytů pro uprchlíky

Domácí

Každý čtvrtek, kdy je nově provoz Haly 22 prodloužen až do 19:00, nabídne Food Truck Point také doprovodný hudební program v podobě koncertů nebo DJs. Foodtrucková zóna včetně ukrajinského food trucku je letos přesunuta vedle zeleninového trhu v Hale 22. V provozu je všední dny vždy od 11 do 20 hodin, v sobotu už od 9 hodin.

Dva měsíce od ruské invaze našlo v Česku práci už 24 tisíc Ukrajinců

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám