Hlavní obsah

Válkův plán odkládání respirátorů: Čím dříve, tím lépe

• Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by povinnost nosit respirátory mohla nejdříve skončit na hromadných akcích, jako jsou sportovní utkání či kulturní produkce. Později by lidé mohli odložit ochranu dýchacích cest v MHD a nakonec i v domovech pro seniory.

Vyjádření Vlastimila Válka k respirátorůmVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Válek to ve středu uvedl při příchodu na jednání kabinetu, který bude jednat například o budoucnosti bezplatného preventivního testování.

Válek na dotazy novinářů řekl, že jeden z bodů, které vládě předkládá, se bude týkat i postupného odkládání respirátorů.

Senátor za STAN Canov: Válek to nezvládl. Řadil neočkované do druhé kategorie

Domácí

Čím dříve, tím lépe

„Budeme se bavit o řadě míst, na kterých se postupně přestanou nosit roušky, bude to krok po kroku. Nejvíce nebezpečné je přestat nosit roušky například ve zdravotnických zařízeních, to asi každý chápeme,” uvedl.

„Na posledním místě budou zdravotnická zařízení a domovy důchodců, kde je nutná ochrana vyšší. (...) Když si vezmu hromadné akce, hokejové zápasy, tam asi není potřeba nošení roušek prodlužovat donekonečna. Čím dřív to uvolníme, tím lépe,” dodal.

Válek chce ponechat jeden PCR test měsíčně zdarma

Domácí

Vláda bude podle úterního vyjádření mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba debatovat také o záměru ukončit od března proplácení preventivních PCR testů ze zdravotního pojištění. Tyto testy lidé využívají například při cestování. Bezplatné by zůstaly jen testy na základě žádanky od lékaře či hygienické stanice.

Ministr Válek minulý týden uvedl, že bude s pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu měsíčně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Anketa

Byli byste pro co nejrychlejší odložení respirátorů?
Ano
77,9 %
Ne
22,1 %
Celkem hlasovalo 20497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám