Hlavní obsah

Válek: Příští týden může být až 80 000 nakažených denně

V příštím týdnu by mohla podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) epidemie covidu vrcholit a nově potvrzených nákaz by mohlo být až 80 tisíc denně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Předpokládá, že budou klesat počty nakažených dětí a epidemie se přesune mezi seniory.

Začátkem týdne budou podle něj čísla nově nakažených kolem 50 000. „Když ve středu budeme mít kolem 80 000, tak bych byl velmi spokojený,” řekl v neděli v České televizi.

Pozitivní PCR test má umožnit výjimku, lidé se měsíc vyhnou izolaci

Domácí

Pak by čísla měla klesat. Pode něj to lze pozorovat na vývoji v hlavním městě, kde je nyní situace nejhorší, tempo růstu nákaz ale už začíná zpomalovat.

„Přestává se nám virus šířit mezi žáky. V Praze začíná pomalý pokles, začíná se nám daleko víc posunovat do střední, starší populace,” řekl Válek.

V Česku je až 400 000 seniorů, kteří nejsou proti koronaviru vůbec očkováni. Z těch, co očkováni jsou, nemá asi 100 000 posilující dávku.

Novavax mění hru. Může oslovit odmítače

Koronavirus

Minulý kabinet Andreje Babiše (ANO) chtěl zavést pro lidi nad 60 let povinné očkování, stávající vláda avizovala, že tuto povinnost zruší – a také tak učinila.

Válek předpokládá, že část seniorů k očkování přesvědčí vakcína Novavax, která funguje na principu většiny vakcín. Část lidí ty stávající odmítá podle něj proto, že jde o relativně novou, tzv. genovou vakcínu. Ta nese informaci, která přesvědčí buňky v těle, aby vyrobily protein specifický pro koronavirus. Ten vyvolá imunitní odpověď a tělo si to zapamatuje.

Novavax funguje jako klasická vakcína, nese v sobě protein už vyrobený v laboratoři, který imunitní systém vybudí k reakci. Tím ho naučí se proti koronaviru bránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám