Hlavní obsah

Válečný veterán Lom vrátil Zemanovi pamětní list

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Válečný veterán Tomáš Lom vrátil prezidentu Miloši Zemanovi pamětní list k výročí osvobození Československa. Zeman se podle něj chová vlastizrádně ve prospěch protivníků České republiky. Lom to uvedl na Facebooku.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní akt k 80. výročí bitvy o Anglii. Na snímku (uprostřed) veterán RAF Tomáš Lom

Článek

„Domnívám se, že vzhledem k Vašim stále zjevnějším aktivitám, jež se mi jeví jako vlastizrádné ve prospěch systémových protivníků České republiky, je protismyslné, abyste právě Vy rozesílal Pamětní listy 'k výročí osvobození Československa' lidem, kteří za vlast nasazovali život. Proto jej ani já nemohu přijmout,” napsal na sociální síť. O vrácení listu informoval server Idnes.cz.

Zeman hraje veřejnou válku s BIS. Žádné pochybení jsme nenašli, řekl Benda

Domácí

Ovčáček následně ČTK sdělil, že pamětní list je vyjádřením úcty prezidenta veteránům. „Pan Lom panu prezidentovi křivdí,” uvedl.

Lom zároveň zveřejnil samotný pamětní list a průvodní dopis od prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Pamětní list je datován k letošnímu 8. květnu.

Jste vzorem pro lidi bojující s pandemií 

Píše se v něm, že Lom je vzorem pro ty, kteří v současné době bojují s pandemií. „Vzorem pro všechny bojující v čase pandemie jste Vy, který jste se nebál podstoupit obrovské riziko v době německé nacistické okupace,” uvedl.

Nejlepším polistopadovým prezidentem je podle lidí Havel. Zeman si pohoršil

Domácí

„Prezident republiky Miloš Zeman cítí velkou vděčnost za Vaše statečné činy, a proto se rozhodl udělit Vám Pamětní list k 75. výročí osvobození Československa,” dodal kancléř.

Lom je jedním z posledních československých příslušníků RAF (Royal Air Force, Královské letectvo). Za druhé světové války sloužil u 311. bombardovací perutě. Vzhledem ke svému mládí se do bojů zapojil až na konci války.

Reklama

Výběr článků

Načítám