Hlavní obsah

Děti od pěti let se mohou k vakcíně registrovat od pondělí

Očkovací látka proti covidu-19 určená pro děti od pěti do 11 let dorazí do Prahy v úterý 14. prosince. Následně bude distribuována k praktikům a do deseti očkovacích center, kam si pro ni mohou zájemci přijít. Registrace k očkování se pro menší děti otevře v pondělí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

V metropoli bude k dispozici zhruba 18 tisíc dávek. „Praha nechává na úvaze rodičů dětí, zda se budou očkovat u praktických lékařů, nebo zda využijí nabídky očkovacích center,” uvedl pražský očkovací koordinátor Martin Ježek.

„Vakcína bude k dispozici u praktických lékařů pro děti a dorost, kde není nutné provádět jakoukoliv registraci,” řekl dříve ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Kromě praktiků bude možné nejmladší děti v Praze nechat očkovat v deseti centrech.

Děti od pěti let se k očkování mohou hlásit od 13. prosince

Koronavirus

Ježek dodal, že z očkovacích míst v metropoli budou moci rodiče využít například nemocnice v Motole a v Krči a Metropolitní očkovací centrum na Vyšehradě. Do nemocnice v Motole a v Krči podle něj dorazí po šesti tisících dávek a město k tomu pro ostatní místa objednalo dalších 12 tisíc dávek.

Vakcína od společností Pfizer a BioNTech bude podle dřívějšího vyjádření Vojtěcha slabší než ta pro dospělé. Česko má zatím objednáno 300 tisíc dávek pro děti od pěti do 11 let. Do této věkové kategorie spadá asi 800 tisíc dětí.

Aby se děti, ale i nezletilé osoby od 12 let, pro které je již očkování delší dobu povolené, mohly očkovat proti covidu, musí mít vždy souhlas od zákonného zástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám