Hlavní obsah

Václav Havel: Neflákal jsem se

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRÁVO

Exprezident Václav Havel sice zatím knihu Prezident Václav Havel a jeho vliv na čs. a český právní řád nečetl, pouze ji prolistoval. Přesto tvrdí, že ukazuje, jak zasáhl do našeho právního systému, takže snad jednou čtenáři zjistí, že "na Hradě účinkoval jistý Havel a neflákal se".

Foto: Milan Haluška
Článek

Bývalý prezident to řekl v Knihkupectví Academia na pražském Václavském náměstí při autogramiádě knihy, která podrobně mapuje, jak se podílel na legislativním procesu po listopadu 1989. Havel litoval, že obsáhlá publikace nemohla zahrnout spoustu debat s poslanci i odborníky o legislativních předlohách.

Autory knihy jsou bývalá ředitelka hradního odboru Legislativa a právo, současná soudkyně Nejvyššího správního soudu Brigita Chrastilová a Petr Mikeš, který byl právním konzultantem prezidenta. Polovina publikace obsahuje vedle nejdůležitějších legislativních návrhů také korespondenci prezidenta, v níž například zdůvodňoval zamítavý postoj k předlohám či podněty k Ústavnímu soudu.

Chrastilová i Mikeš si včera Právu posteskli, že jejich kniha, která se prodává za 695 korun, je příliš drahá. "Cenu jsme ale ovlivnit nemohli," řekli. Autogramiády se zúčastnila šedesátka lidí, ale většina z nich přinesla k podpisu knihy, jejichž autorem je Havel. "Ani bych této nové knize nerozuměla a také za ní nemohu dát tak hříšné peníze," řekla Právu starší paní. Zato však přijala s povděkem, jako většina přítomných, rozdávanou výroční zprávu Vize 97 nadace Václava a Dagmar Havlových za rok 2002, do níž se - i s tradičním srdíčkem - podepisoval exprezident či jeho manželka, která ho doprovázela.

"Samozřejmě že jsem si novou knihu koupil," prozradil Právu ve frontě stojící advokát Aleš Pejchal, který neprošel Senátem na funkci ústavního soudce, jak ho senátorům navrhl současný prezident Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám