Hlavní obsah

Vacek rezignoval, nedoložil ani středoškolské vzdělání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drogový expert KDU-ČSL Jiří Vacek v úterý rezignoval na funkci náměstka ministra vnitra. Vacek nebyl schopen doložit své středoškolské vzdělání. Dříve mu už ministerstvo kvůli tomu snížilo plat. Vacek dokonce používal i titul inženýr. Rezignoval také na stranické funkce, byl předsedou liberecké KDU-ČSL.

Foto: Vratislav Konečný

Příchod k Lopatě je symbolický

Článek

Jako oficiální důvod rezignace Vacek uvedl kampaň médií kolem svého nedoloženého vzdělání. Nechce také KDU-ČSL poškozovat.

"Není to pro mě žádné překvapení. On to se mnou konzultoval. Jsem celkem rád, protože to uklidní situaci. Konečně skončí ta mediální bouře kolem jeho osoby a neustálé dohadování," reagoval dnes ministr vnitra František Bublan na Vackovu rezignaci.

Vacek původně veřejně hovořil o tom, že má titul inženýra, přičemž při nástupu na ministerstvo vnitra začátkem ledna nebyl schopen doložit ani středoškolské vzdělání. [celá zpráva] Na vnitru měl na starosti drogovou problematiku.

Sám odejít nechtěl

"Dobrovolně odstoupit nehodlám, předal jsem celou věc právníkům a jsem přesvědčený, že se na celostátní konferenci (17. 2.) obhájím," tvrdil Vacek na počátku února. Reagoval tak na slova místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala, který uvedl, že pokud se Vackovi nepodaří prokázat, že o svém vzdělání nelhal, tak jediným řešením by byla jeho rezignace. Kasal přitom uvedl, že vedení strany nemělo informace o tom, že Vacek nemá ani ukončené středoškolské vzdělání.

Ministr Bublan již dříve prohlásil, že sám nemá důvod Vacka odvolávat, neboť jeho jmenování bylo výsledkem koaliční dohody. "Pokud by KDU-ČSL, která jej navrhla, došla k tomu, že by neměl dál reprezentovat stranu na ministerstvu vnitra, pak jsem ochoten diskutovat o jiném kandidátovi," prohlásil Bublan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám