Hlavní obsah

V Ústeckém kraji stále hrozí dopravní kolaps

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Bez výsledku skončilo v pondělí další ze série jednání mezi Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK) a zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje o platbách za základní dopravní obslužnost. Čtyřem desítkám tisíc obyvatel, kteří jsou na severu Čech závislí na autobusové dopravě, tak stále hrozí, že spoje stejně jako uplynulý týden nevyjedou a lidé se budou muset dopravovat do práce či k lékaři vlastními silami.

Článek

Mluvčí Ústeckého kraje Šárka Roudnická v pondělí večer řekla, že zástupci DPÚK se na jednání s krajskými úředníky ještě seznamují se spisem správního řízení o takzvaném vrchnostenském nařízení. To je evropská norma, která krajskému úřadu umožňuje nařídit DPÚK, aby provozoval v určitém čase základní dopravní obslužnost do 8. září. Pak by měly vyjet autobusy ČSAD Česká Lípa, vítěze výběrového řízení.

Ve chvíli, kdy si DPÚK převezme vrchnostenské nařízení, vyplatí mu krajský úřad zálohu v částce 16 miliónů korun, která ale bude dopravci stačit na zhruba dvacet dní provozu. Nyní DPÚK podle svého mluvčího Marka Ženkla čerpá peníze z provozních záloh a prodává pět ekobusů, aby měl prostředky na provoz. Kraj totiž vypověděl k 1. květnu DPÚK smlouvu, přestal mu platit za dopravní obslužnost a vypsal koncesní řízení na nového dopravce.

Spory mezi DPÚK a Ústeckým krajem se vyhrotily letos poté, kdy dopravce požadoval uhrazení ztráty 315 miliónů korun za veřejnou dopravu. Loni dostal od kraje 180 miliónů korun. Poskytl prý ale kraji služby za 254 miliónů korun. Podle hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS) bylo toto meziroční navýšení pro kraj nepřípustné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám