Hlavní obsah

V Ústeckém kraji jednání finišují, na tahu je ODS

Právo, ČTK, koc
TEPLICE
Aktualizováno

Přestože nově zvolané zastupitelstvo Ústeckého kraje se sejde poprvé už ve středu, není ani po včerejším jednání vítězné ČSSD s ODS známé definitivní složení krajské vlády. Jednání sice finišují, ale ODS se ještě včera nerozhodla, zda kývne na nabídku ČSSD na povolební spolupráci. Je ale na tahu. Krajské orgány občanských demokratů budou o balíčku návrhů jednat v úterý.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dosavadní hejtman za ODS Jiří Šulc (vlevo) a krajský předseda ČSSD Petr Benda na tiskové konferenci po dnešním jednání vyjednávacích týmů obou stran.

Článek

Zatímco ODS požadovala čtyři radní, sociální demokraté jí nabídli pouze tři místa v jedenáctičlenné radě. ČSSD rezervuje jedno místo přeběhlíkovi z hnutí Severočeši.cz Mirko Bernasovi. ODS se zřejmě již vzdala požadavku na obsazení křesla náměstka hejtmana, zavděk vzala nabídku předsedání třem výborům. „O návrzích budeme jednat. Buď řekneme ano, nebo řekneme ne,“ konstatoval předseda ústecké ODS Jiří Šulc.

Krajský předseda ČSSD Petr Benda zdůraznil, že korekce nebo modifikace nabídky ODS již nepřipadá v úvahu. „Pokud by občanští demokraté námi předloženou dohodu o spolupráci nepřijali, muselo by se roztočit nové kolo povolebních vyjednávání,“ uvedl Benda a připomněl, že variantu široké spolupráce s ODS, odpadlíkem a ve výborech s komunisty odsouhlasil v neděli večer drtivou většinou hlasů klub zastupitelů i krajský výkonný výbor ČSSD. „Shodli jsme se, že nechceme s nikým uzavírat koalici, ani nikoho posílat do opozice,“ poznamenal.

Kromě voličů se proti rýsujícímu se složení krajské vlády bouří i někteří členové strany. Například děčínská ČSSD, jejímž předsedou je lídr v krajských volbách Jaroslav Foldyna, deklarovanou variantu spolupráce s ODS ostře odmítla. Sociální demokraté by podle Foldyny měli buď vytvořit koaliční vládu s KSČM nebo ODS, případně se snažit o menšinovou krajskou vládu.

KSČM: podpora menšinové vládě

ČSSD Z pravděpodobné spolupráce ČSSD s ODS není nadšený ani předseda soc. dem a poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek. Na včerejší tiskové konferenci v Teplicích uvedl, že předpokládané řešení není ideální. „Jsem však přesvědčen, že zajistí politickou stabilitu v kraji, kde není bohužel možné uplatnit levostředové řešení, kterému dávám přednost. Pro mě je však důležité, že všechny subjekty zastoupené v krajské radě budou akceptovat programové priority ČSSD,“ uvedl Paroubek.

Benda se Šulcem v pondělí tvrdili, že zatím nejednali o personálních otázkách, respektive o složení krajské rady a obsazení postu hejtmana a jeho náměstků. „O rozdělení funkcí budeme jednat na zasedání klubu zastupitelů ve středu před ustavujícím zastupitelstvem,“ podotkl Benda.

Sociální demokraté chtějí mimo radu spolupracovat také s komunisty, kteří minulý týden odmítli nabídku ČSSD na uzavření deklarace o programových shodách, za což by získali místa ve vedení výborů a komisí. KSČM si však včera znovu řekla o vliv na vedení kraje. Na večerní schůzku přišel její vyjednávací tým s nabídkou tiché podpory menšinové vlády ČSSD. Tuto variantu přitom komunisté až dosud odmítali.

Reklama

Výběr článků

Načítám