Hlavní obsah

V Trutnově stávkovala jediná, zato největší škola

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Stávka učitelů stihla v 36tisícovém Trutnově ze sedmi základek pouze jedinou, zato zdaleka největší místní školu. Hodinu výstražné stávky kvůli ohroženým tarifním platům držela zhruba padesátka pedagogických pracovníků ZŠ Komenského, kam dochází okolo 650 žáků.

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka učitelů v TrutnověVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Ministerstvo školství plánuje zrušit léta zavedený kamenný řád zvyšování platu podle odučených let a odměňovaní učitelů převést do kompetence ředitelů škol.

„Tarifní platy vždy představovaly jedinou jistotu. Větší odměny slibuje každá vládní garnitura. Proto si nemůžeme nechat sáhnout na jedinou jistotu, kterou máme, přestože rozdíl mezi nováčkem a zasloužilým kantorem je v řádu tisíců,“ prohlásil mladý matematikář Karel Šiling.

„Jenom se divím, že mnozí učitelé to nepochopili nebo pochopili špatně,“ podotkl. Rodičům dětí dali kantoři trutnovské ZŠ Komenského o stávce vědět den předem prostřednictvím žákovských knížek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Žáci čekající po osmé ráno před trutnovskou ŽS Komenského.

Děti čekaly před školou

„Stejně jsem musela do školy na osmou, protože maminka nemohla hodinu čekat a já neměla kam jít,“ rozpovídala se možná sedmiletá Sandra schoulená krátce po osmé ráno na lavičce před školou.

„Náhradní program jsme místo prostávkované hodiny výuky pro děti neorganizovali,“ poznamenal Šiling. Rodiče protest učitelů vesměs nezajímal, a pokud to šlo, přizpůsobili se o hodinu posunuté výuce.

„Kluk přinesl zprávu v žákovské, že mají školu namísto od osmi od devíti. Prý kvůli nějaké učitelské stávce. O co komu jde, nevím,“ řekl jeden z otců doprovázející do školy syna.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Děti ze ZŠ kpt. Jaroše zasedly normálně do lavic.

Stávka naopak nepadla na úrodnou půdu v trutnovské ZŠ kapitána Jaroše. Protest učitelských odborů zde neoslovil jediného z dvacítky kantorů, kteří mají na starosti okolo 340 žáků.

„Považuji to za hloupost. Naopak vyšší pravomoci ředitelů zaplatit skutečně kvalitní učitele budou škole jenom ku prospěchu. Někdo může namítnout, že ředitel tak může preferovat svoje oblíbence, ale takový šéf by se dlouho v křesle neudržel,“ konstatoval ředitel ZŠ kpt. Jaroše Jiří Paták.

Reklama

Výběr článků

Načítám