Hlavní obsah

V Trokavci vyhlásili referendum o radaru USA

Právo, rap, vk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Trokavec na Rokycansku vyhlásili místní referendum kvůli radarové základně. Obec totiž leží na hranici vojenského území Brdy, kde by podle prozatímních vyjednáváních mezi americkou a českou vládou měla být umístěna americká základna. "Zastupitelstvo jednoznačně rozhodlo, že se místní referendum bude konat, a to 3. března," potvrdil v pondělí Právu starosta obce Jan Neoral (bezpartijní).

Článek

V obci nyní musí připravit vše na hlasování, vytisknout formuláře, aby 98 obyvatel mohlo vyjádřit svůj názor. "Neznám nikoho, kdo by s radarovou základnou souhlasil," dodal starosta.

Havel v článku pro Právo: Přijměme radar bez referenda

Bývalý prezident Václav Havel v exkluzívním článku pro úterní Právo vyzval, aby Česko souhlasilo s umístěním radaru USA na svém území, a to bez předchozího referenda.

Havel, který je od podzimu na studijním pobytu v USA, používá podobné argumenty jako představitelé vlády. Radar podle něj ochrání nejen území Spojených států, ale i zemí západní a střední Evropy. Tvrdí také, že Rusko, jehož prezident Vladimir Putin záměr zřídit protiraketovou základnu USA ve střední Evropě ostře zkritizoval, bylo v rámci vztahů s NATO o všem informováno již dávno.

K plebiscitu, který žádají soc. dem., komunisté a možná na něm budou trvat i zelení, Havel poznamenal: "Referendum o umístění jednoho jediného radaru je poněkud kuriózní představa. Jsem příznivcem referenda, ale ve zcela jiných záležitostech."

Reklama

Výběr článků

Načítám