Hlavní obsah

V sobotu padaly teplotní rekordy. V Plzni bylo 23,7 stupně

Aktualizováno

Skoro až z letního počasí se mohli radovat Češi i během prvního dubnového víkendu. V sobotu totiž hned na několika místech naší republiky padaly teplotní rekordy, nová maxima ohlásila víc než polovina stanic měřících aspoň 30 let. Nejvyšší hodnotu ukázal teploměr v Plzni-Mikulce, 23,7 stupně Celsia.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sobotní maximální teploty odpovídají průměrným maximům první poloviny června, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "Teplotní rekordy padly přibližně na 55 procentech stanic měřících alespoň 30 let," uvedli meteorologové.

Současnému období by podle nich z hlediska dlouhodobého normálu odpovídaly maximální teploty mezi deseti a 14 stupni Celsia, v sobotu to ale bylo 19 až 23 stupňů. V tomto týdnu teploty překonávaly dosavadní maxima také v úterý, ve středu a v pátek.

Většinou se rtuť šplhala nad dvacítku

Pro stanici Plzeň-Mikulka není dostatečné dlouhá řada měření pro srovnání, protože nefunguje potřebných 30 let. Z dlouhodobě měřících stanic nejvíc bylo ve Staňkově na Domažlicku, kde dnešních 23,2 stupně Celsia o rovné dva stupně převýšilo dosavadní rekord z roku 1990.

Stejnou teplotu jako ve Staňkově ukázal teploměr ve Slezské Ostravě, o desetinu stupně méně bylo v Poděbradech a Plzni-Bolevci. Dalších pět stanic v sobotu naměřilo rovných 23 stupňů Celsia, jsou to Neumětely na Berounsku, Vaňov v Ústí nad Labem, Dyjákovice na Znojemsku, Ostrava-Poruba a Karviná.

Na Moravě a ve Slezsku mají teploty podle předpovědi vystoupat vysoko nad 20 stupňů Celsia také v neděli, jinde v Česku meteorologové očekávají maxima od 17 do 21 stupňů.

Ochladí se

Přítrž teplému počasí má však už na konci tohoto týdne udělat studená fronta. „Od západu bude přes naše území zvolna postupovat studená fronta a během pondělí se bude nad střední Evropou rozpadat. V pondělí večer a v úterý bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry postupující přes střední Evropu k jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

Zatímco v tomto týdnu se nejvyšší denní teploty šplhaly klidně i přes pomyslnou hranici 20 °C, v nadcházejícím týdnu se budou podle aktuální předpovědi pohybovat spíše okolo 15 °C.

Pak ale bude rtuť v teploměrech postupně stoupat. „Další dva týdny (10. – 23. dubna) předpokládáme průměrné až nadprůměrné, a poslední dubnový týden předpokládáme průměrný,“ uzavřeli meteorologové. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám