Hlavní obsah

Studená fronta přinese ochlazení. Pak se ale do Česka teplé počasí vrátí

Novinky, mif

Na konci března panovaly v Česku velmi vysoké teploty. Rtuť v teploměrech by se podle meteorologů měla šplhat výše, než je zvykem, také během dubna. Nejprve však přijde do Česka studená fronta, která s sebou přinese nižší teploty. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„V posledním březnovém týdnu byly průměrné denní teploty vzduchu v ČR na hranici extrémů a odpovídaly dlouhodobým průměrným teplotám na konci dubna,“ uvedli meteorologové.

Přítrž teplému počasí má však už na konci tohoto týdne udělat studená fronta. „Od západu bude přes naše území zvolna postupovat studená fronta a během pondělí se bude nad střední Evropou rozpadat. V pondělí večer a v úterý bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry postupující přes střední Evropu k jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

Teploty budou zase stoupat

Zatímco v tomto týdnu se nejvyšší denní teploty šplhaly klidně i přes pomyslnou hranici 20 °C, v nadcházejícím týdnu se budou podle aktuální předpovědi pohybovat spíše okolo 15 °C.

Pak ale bude rtuť v teploměrech postupně stoupat. „Další dva týdny předpovědi (10. – 23. dubna) předpokládáme průměrné až nadprůměrné, a poslední dubnový týden předpokládáme průměrný,“ stojí dále ve výhledu.

„Nelze však vyloučit přechodná proniknutí studeného vzduchu, která jsou pro duben typická,“ konstatovali meteorologové.

Nadmíra srážek

Teplejší počasí nicméně budou kazit srážky, v dubnu bude jejich výskyt totiž nadprůměrný. Výskyt srážek se ale bude pochopitelně lišit podle konkrétních oblastí.

Průměrná teplota na území České republiky od 3. dubna do 30. dubna v letech 1981 až 2010 byla 8,3 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 37 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Nejvyšší průměrná teplota v daném období byla v roce 2009, kdy činila 12,6 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám