Hlavní obsah

V Semilech odvolali ředitele, který umožnil chodit do školy i netestovaným

– Semily • Aktualizováno

V Semilech v úterý odvolali ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého, který umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají jejich testování. O jeho odvolání jednala rada města dlouho do noci, rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedla na stránkách města starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Foto: Michael Polák, Právo

Ředitel semilské waldorfské školy Ivan Semecký při vystoupení na pondělní demonstraci

Článek

Odvolaný ředitel je přesvědčený, že jednal správně, a je připravený se bránit. Pomoc mu nabídlo hned několik právníků. Podle Mlejnkové neměla radnice jinou možnost. Vědomé porušování povinností stanovených mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví pokračovalo podle starostky na škole i tento týden.

V Semilech demonstrovaly stovky lidí na podporu ředitele školy, která se brání testování

Domácí

„Situace ve Waldorfské základní a střední škole Semily se od předchozího týdne nijak nezměnila. Pan ředitel na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany nebyl učiněn žádný vstřícný krok. I když si škola na pondělní testování nakoupila plivací Ag testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování,” zdůvodňuje rozhodnutí radnice.

Na protestu svolaném rodiči vystoupil i ředitel waldorfské školy Ivan SemeckýVideo: Michael Polák, Právo

Ve škole v Semilech byly děti znovu bez testu, rodiče chystají žalobu na stát

Domácí

Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství je podle Semeckého to, že sáhly na základní práva občanů. "Zakazuje dětem chodit do školy a popírá práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech," doplnil.

Navíc podle něj se mění školy v testovací centra a to také není v pořádku. Většina rodičů se ale testování nebrání, bez testů zůstává podle Semeckého necelá třetina školáků. „Z těch, kteří se testovali, nebyl jediný pozitivní,” řekl v pondělí Semecký.

Podle Mlejnkové postup ředitele rozdělil školu na dva tábory a jeho kroky nevedly ke zklidnění situace. „Naopak, je ohrožena samotná existence waldorfského školství v Semilech, což v žádném případě nechceme dopustit,” uvedla starostka. Rada města podle ní zároveň schválila vypsání konkurzního řízení na nového ředitele.

Waldorfská škola v Semilech odmítla testování dětí i roušky ve třídách

Domácí

Do té doby povedou školu již dříve určené zástupkyně ředitele pro základní školu a pro střední školu.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum.

Střední waldorfské vzdělávání v Česku nabízí jen pár škol. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 30 let svého založení. Dnes na ní studuje zhruba 310 dětí, někteří absolventi už se do školy vrátili jako pedagogové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám