Hlavní obsah

V případě agresivnějšího viru prasečí chřipky bude málo vakcín, varuje primářka

Právo, Lenka Hlošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vakcíny proti prasečí chřipce dodané do Česka dostane infekční klinika na pražské Bulovce. Právě tam podobně postižené pacienty léčí. Její primářka Hana Roháčová zatím vidí průběh choroby u nás jako mírný. Nebojí se ani vakcín, za jejichž případné vedlejší účinky při spěšném podpisu smlouvy s výrobcem na sebe převzal odpovědnost stát.

Foto: Archiv Právo, Právo

Primářka Hana Roháčová

Článek

Víte, jaké vedlejší účinky mohou po naočkování proti prasečí chřipce u lidí nastat?

Osobně si nemyslím, že by vakcíny měly nějaké dramatické vedlejší účinky, které by se vymykaly těm po běžném očkování. Například může jít o minimální celkovou nevolnost, zvýšenou teplotu, bolesti kloubů a svalů. Vypadalo by to jako menší chřipka. U vakcín na prasečí chřipku je nestandardní jen to, že u nich byl zkrácen běžný zkušební proces.

Je běžné, že stát na sebe převzal odpovědnost za vedlejší účinky vakcín?

Každá firma se nějakým způsobem brání možným potížím. Rozhodnutí státu je rozhodnutím politickým, které mi nepřísluší hodnotit. Myslím si, že má směřovat ke zklidnění společnosti.

Máte představu, kolik vakcín dostane vaše odborné pracoviště?

Nemám. Ale předpokládám, že jelikož jsme pilotní zařízení pro tuto chorobu u nás, budeme mít vakcínu pro všechny zaměstnance. Očkování ovšem nařízené není, je dobrovolné. Nicméně čekám, že zájem bude velký, určitě větší než u vakcín sezónního typu.

Budou muset očkovaní podepisovat nějaký informovaný souhlas? Například že vědí o vedlejších účincích na své zdraví a podobně?

O ničem takovém nevím. Kdyby k tomu došlo, muselo by to z rozhodnutí hlavního hygienika proběhnout celostátně a ne jen na našem oddělení. Osobně se ale domnívám, že to vyžadováno nebude. Není to ani u jiných očkování, kde víme, že vedlejší účinky nastat mohou. Dám příklad z jiného ranku – žlutou zimnici. Lidé si možné komplikace nastudují v příbalovém letáku vakcíny. Žádný podpis na žádném dokumentu od nich nežádáme.

Je podle vás nákup vakcín pro půl miliónu Čechů dostatečný?

Podívejte se na to jinak. Dneska nemůžeme předvídat, jak prasečí chřipka Česko zasáhne. Jestli půjde řádově o tisíce lidí, nebo bude postižena velká část populace. Pokud bude průběh jako dosud, velmi mírný, není důvod ke zvláštním obavám.

Chřipka obecně je onemocnění velmi těžké, i ta sezónní. A přitom se proti ní u nás dává očkovat pouze sedm procent populace... U prasečí zatím nevíme, že by probíhala jinak. Jen se o ní hodně mluví. Bude-li virus agresivnější, tak bude vakcín málo. Když se bude chovat mírně, tak je jich pro vybrané – mimo jiné pro ty, co s pacienty pracují – dost. Předpokládám navíc, že se bude jednat, nebo se už jedná o nákupu dalších dávek.

Doporučujete vakcínu proti prasečí chřipce i těhotným a chronicky nemocným?

V tomto směru se názor posunul od ne k ano. V některých státech je dokonce doporučováno, aby se oslabení lidé očkovat dali. Průběh nemoci může být třeba právě u těhotných závažnější, může vést k potratu, těžšímu průběhu choroby u matky, což už lékaři ve světě zaznamenali. Ale podobných případů je málo, nelze zobecňovat.

Podle informací ale budou právě chronicky nemocní a těhotné ze seznamu lidí, pro které vakcíny jsou, vynechaní. Souhlasíte s tím, jak je výběr tzv. vyvolených prováděn?

Upřímně řečeno, já nevím, kdo byl vybrán. Vím jen o úvahách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám