Hlavní obsah

V přerovském babyboxu našli po poledni chlapečka

– Přerov
Právo, Miloslav Hradil

Čerstvě narozeného chlapečka našli v úterý hodinu po poledni v babyboxu zdravotníci nemocnice v Přerově. Od zdravotní sestřičky, která pro chlapce přiběhla, dostal jméno Jakub. „Dítě je nyní v péči lékařů. Kubík váží 2,96 kg a měří 50 centimetrů. V přerovské nemocnici se signál babyboxu rozezněl vůbec poprvé od jeho instalace,“ řekla Právu Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel, jejíž je nemocnice součástí.

Foto: Agel

Babybox v přerovské nemocnici.

Článek

„Na dnešní službu personál nemocnice jen tak nezapomene. Běžnou ještě dopolední šichtu jim narušil signál, hlásící v 13.00 aktivaci babyboxu. V něm sestřičky nalezly čerstvě narozeného chlapce. Dítě je v pořádku, sestřička z JIP, která se pro chlapečka při spuštění signálu okamžitě rozběhla, mu dala jméno Jakub,“ uvedl primář dětského oddělení přerovské nemocnice Milan Blaštík.

Přerovská nemocnice má svůj babybox od února 2010. Schránka, do které mohou matky anonymně odložit novorozence, je umístěna u bočního vchodu do nemocnice v budově pavilónu pro matku a dítě. Je opatřena návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině a její obsluha je velmi snadná.

V rámci skupiny Agel má v Olomouckém kraji babybox také Šumperská nemocnice, kde se zvuk signálu otevření babyboxu rozezněl už třikrát. „Od letošního dubna má babybox i nemocnice v Prostějově,“ dodala Szotkowská.

Vůbec první babybox v Olomouckém kraji byl v roce 2006 instalován ve Fakultní nemocnici v Olomouci. „Od té doby do něj byly odloženy čtyři děti,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám