Hlavní obsah

V pražských skladech leží ladem tisíce dávek vakcíny, kritizuje Hřib a apeluje na Babiše

Praha
Aktualizováno

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) mají pražské nemocnice ve svých skladech kolem 28 000 dávek vakcíny Pfizer. Pro potřeby metropole je určena čtvrtina z nich. Hřib v úterý na jednání Asociace krajů žádal, aby byly vakcíny co nejdříve rozvezeny do krajů, aby bylo možné je aplikovat. Babiš tvrdí, že Hřib čísla dezinterpretuje.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Vakcína Comirnaty firem Pfizer/BioNTech.

Článek

Nejvíc neaplikovaných ampulek je uskladněno v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Magistrát má vliv pouze na rozdělování vakcín AstraZeneca a Moderna.

„Jsem si vědom, že situace v jiných krajích ČR je odlišná a často i horší než v Praze. Záleží mi na tom, aby byly očkovací látky distribuovány rovnoměrně a spravedlivě. Apeloval jsem na premiéra (Andreje Babiše), aby zajistil neprodlený rozvoz dávek vakcíny Pfizer, které leží zbytečně v pražských státních nemocnicích,“ uvedl Hřib.

Hřib podle Babiše manipuluje s informacemi. Tabulka zveřejněná po 9:00 podle něj obsahuje dodávku, která přišla v 7:40, řekl premiér.

„Vakcíny dorazily do pražských nemocnic dnes ráno, takže logicky nebyly všechny rozvezené. Moc dobře víte, že část těchto vakcín Pfizer je rezerva pro celou ČR. Zároveň by se váš koordinátor mohl začít konečně bavit s pražskými nemocnicemi, které ignoruje,” uvedl v reakci Babiš.

Den před závozem 15 tisíc dávek ve skladech

„Počet vakcín v Praze dnes bude průběžně růst, protože dnes probíhá závoz vakcín Pfizer. Včera jich ale měly státní nemocnice ve skladech 15 tisíc, a to je den před plánovaným závozem nepřijatelné. Snímek je z oficiálního vládního systému ke včerejšku. V každé ampulce je 6 dávek,” opáčil Hřib.

Další zmatek do počtů vnesl ministerský systém Chytrá karanténa, podle něhož v úterý večer zbývalo v Praze 12 189 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

„Z nich bylo 8679 určených na dnešní očkování a zbývajících 3510 slouží jako nouzová zásoba pro všechny kraje v ČR. Dnes přišla nová zásilka, kde je 39 780 vakcín od tohoto výrobce,” uvedla Chytrá karanténa.

Hřib krajům nabídl pomoc v podobě bezplatného open source systému pro přehledné rozdělování vakcín do jednotlivých nemocnic, který vyvinula pražská městská firma Operátor ICT. „V Praze ho používáme na rozdělování vakcín Moderna a AstraZeneca,“ sdělil Hřib.

Covid pasy by mohly být už v květnu

Koronavirus

Podle tabulky, kterou magistrát ČTK zaslal, je nejvíc neaplikovaných ampulek vakcín Pfizer v ÚVN, a to 2574. Fakultní nemocnice Bulovka má dosud neaplikovaných ampulek 678 a Všeobecná fakultní nemocnice 585. Z jedné lahvičky lze získat až šest dávek vakcíny.

„Do Česka dnes dorazí další závoz očkovací látky Pfizer a za pár dnů další dávky zapůjčené z EU. V úterý by tedy v ideálním případě měly být ve státních nemocnicích skladem maximálně nízké stovky dávek, a rozhodně ne desítky tisíc dávek vakcín,“ dodal Hřib.

Od začátku očkování proti covidu aplikovali zdravotníci v Praze 175 961 dávek vakcíny, z toho 3000 v pondělí. Obě dávky dosud dostalo 68 193 lidí.

V Česku se konečně očkuje i o víkendu

Domácí

O uplynulém víkendu zdravotníci v ČR podali přes 21 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Proti minulému víkendu je to asi 3,3krát více. Nejvíc se podařilo očkování zrychlit v Moravskoslezském a Ústeckém kraji a na Vysočině. V pracovních dnech bylo minulý týden podáno přes 30 000 dávek vakcíny denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám