Hlavní obsah

V Praze si daly dostaveníčko čarodějnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velká a malá košťata, historická hudba, ale také voňavé čertovské klobásy přilákaly na pražskou Kampu zájemce o svátek čarodějnic. Navzdory nevlídnému počasí na tradiční slavnosti označované jako pálení čarodějnic vyrazily stovky lidí. Někteří však odcházeli zklamáni nepříliš nápaditým programem.

Článek

"Je to pěkná tradice. Souvisí s vítáním jara. Jen těch ježibab a zábavy je tady málo," řekla maminka Šárka, která na Kampu vyrazila s tříletou dcerkou Aničkou.

Pestrobarevné, strašidelné čarodějnice uspořádaly svůj tradiční slet. S košťaty vyrazily malé i velké ježibaby v průvodu na Karlův most a pak si zvolily tu "nejkrásnější". Zvítězilo tříleté děvčátko, které si hlavní porotkyni, herečku Lubu Skořepovu získalo svou nevinností.

"Holčička byla velmi dojemná a vůbec nevěděla, o co jde. Žádné předpoklady stát se bosorkou ale nemá," řekla herečka známá svým zájmem o čarodějnictví. Uvedla také, že slavnosti na Kampě se jí líbí. Jen večerní pálení čarodějnic prý příliš nevítá. "Lidé se na takové akce chodí spíše opíjet než si to užít," řekla.

Pálení čarodějnic je původně pohanský zvyk, který se traduje o filipojakubské noci, tedy těsně před 1. květnem. Ohně prý mají odehnat zlé živly a pomoci k ochraně přírody. I když hasiči v nich mnohdy vidí spíše nebezpečí požárů, lidé považují tuto tradici za přitažlivou atrakcí. Dnes budou ohně zažehnuty v několika pražských čtvrtích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám