Hlavní obsah

V Praze se jednalo o útlumu těžby na Karvinsku. Začne 1. března

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zmírnění negativních dopadů útlumu těžby uhlí na severu Moravy a ve Slezsku řešil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se zástupci ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu. Útlum těžby má začít příští rok 1. března. Výjimkou má být Důl ČSM.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Důl Darkov

Článek

Vedení kraje vyjednalo, že vznikne analýza, která bude řešit vliv utlumení těžby černého uhlí na celý region. Na analýze se bude kromě kraje a ministerstev podílet i těžební společnost OKD.

„Rok 2021 se tak pro celý Moravskoslezský kraj stane zásadním milníkem. Útlum těžby bude mít vliv na ekonomickou výkonnost dodavatelských firem, na zaměstnanost, na bezpečnost centrálního zásobování teplem pro obyvatele kraje a na dodávky koksovatelného uhlí pro potřeby ocelářství a návazně strojírenství,“ uvedl moravskoslezský hejtman.

Těžba v OKD má skončit do dvou let, stát do firmy dá 1,273 miliardy

Ekonomika

Dodal, že proto považuje za nezbytně, aby kraj do procesu vstoupil s jasnými požadavky a návrhy, které pomohou tyto negativní dopady zmírnit.

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana Jakuba Unucky (ODS) bude kraj uhlí potřebovat nejméně do roku 2030. A to hlavně pro centrální vytápění domácností a také pro výrobu oceli. „Proto je podle nás urychlený útlum těžby černého uhlí velmi rizikový. Proto hledáme cesty, jak celou situaci zvládnout, aby trpělo co nejméně lidí a firem,“ reagoval Unucka.

OKD loni skončilo ve ztrátě 861 milionů korun

Ekonomika

Firma OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Na Karvinsku se těží kromě dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih, také na dole Darkov a dole ČSA. Společnost v dolech zaměstnává kolem osmi tisíc lidí. Vlastníkem OKD je prostřednictvím firmy Prisko stát. Vláda se nyní chystá projednat převedení majetku OKD pod státní podnik DIAMO v souvislosti s útlumem těžby ve všech dolech kromě dolu ČSM.

Reklama

Výběr článků

Načítám