Hlavní obsah

V Česku přistálo letadlo z Afghánistánu, ministr svolal krizový štáb

Praha
Aktualizováno

Na letišti v pražských Kbelích přistálo v pondělí ráno první české vojenské letadlo, které z Afghánistánu přivezlo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami. Informovala o tom Česká televize.

Přistání speciálu z AfghánistánuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

K evakuaci diplomatů přistoupila Česká republika poté, co se v Afghánistánu rapidně zhoršila situace a islamistické hnutí Tálibán prakticky ovládlo celou zemi včetně Kábulu. Podle nedělního vyjádření ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) bude záchranná akce pokračovat. Svolal jednání krizového štábu ministerstva zahraničí.

"První evakuovaní Češi a naši afghánští spolupracovníci včetně žen a malých dětí jsou v bezpečí v České republice. Pokračujeme v našem evakuačním úsilí, na ministerstvu zahraničí za chvilku svolávám další krizový štáb,” uvedl Kulhánek na twitteru.

Armádní airbus odstartoval z Kábulu v neděli kolem 23.00 SELČ. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při této příležitosti uvedl, že vzhledem k rapidně se zhoršující situaci na kábulském mezinárodním letišti považuje odlet českého letadla za zázrak.

Válka v Afghánistánu skončila, oznámil Tálibán

Svět

O odletu českého speciálu z Afghánistánu informoval v neděli premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru. V příspěvku poděkoval ministru zahraničí Kulhánkovi a české armádě. „Omlouvám se, že nejsme konkrétnější. Až do skončení záchranné akce nebudeme poskytovat žádné podrobné informace,” dodal premiér. Více chce zveřejnit poté, co budou všichni v bezpečí.

Kulhánek poznamenal, že záchranná akce bude pokračovat. Kolik evakuačních letů je v plánu, zástupci státu neuvedli. Podle informací předsedy zahraničního výboru Sněmovny Ondřeje Veselého (ČSSD) se záchranná operace týká necelé stovky lidí. Česká republika z Afghánistánu evakuuje dva diplomaty včetně velvyslance Balouna, jednotku Vojenské policie KAMBA, místní spolupracovníky české ambasády a tlumočníky, kteří pomáhali české armádě.

Střelba na letišti

V posledních dnech byla česká vláda terčem kritiky za pomalou reakci. Kritici také poukazují na to, že pomoc se netýká všech afghánských tlumočníků. Zástupci vlády kritiku odmítají.

K evakuaci svých diplomatů a spolupracovníků přistoupily kromě Česka i další země. Poslední pracovníky a spolupracovníky v pondělí z Kábulu odvezly Spojené státy. Informují o tom světová média s odvoláním na vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Neda Price.

USA dokončily evakuaci ambasády v Kábulu, na letišti se střílelo

Amerika

Při odchodu z areálu velvyslanectví byla také na místě stažena americká vlajka, uvádí televize CNN. Američtí vojáci v pondělí ráno stříleli do vzduchu, aby z areálu letiště odehnali tisíce Afghánců, kteří se snaží vycestovat ze země, informovala agentura AFP.

„Můžeme potvrdit, že bezpečná evakuace všech pracovníků ambasády je nyní završena. Veškerý personál ambasády se nachází na půdě Mezinárodního letiště Hamída Karzaiho," uvedl mluvčí americké diplomacie Price.

Evakuace amerického velvyslanectví začala v neděli ráno, zatímco se Kábul nacházel v obležení Tálibánu, který přebírá kontrolu nad celým Afghánistánem. V neděli pak bojovníci islámského radikálního hnutí obsazovali hlavní město, zatímco vrtulníky převážely zaměstnance ambasády na mezinárodní letiště.

Tálibové jsou pro mnohé Afghánce noční můrou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám