Hlavní obsah

V Praze odřízl Čertovku od Vltavy 23 metrů dlouhý protipovodňový uzávěr

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Masivní protipovodňový uzávěr na pražské Čertovce je součástí protipovodňové ochrany hlavního města Prahy táhnoucí se od nábřežní zdi pod mostem Legií až po Karlův most na levém břehu Vltavy. Každý rok je ovšem potřeba provést provozní zkoušku a obří vrata kvůli tomu vytáhnout.

Na Čertovce se zkoušela protipovodňová vrataVideo: Novinky

 
Článek

Hradící uzávěr má délku 23,5 metru, výšku 4,9 metru a hmotnost 45 tun. V horní části hradícího uzávěru jsou osazeny slupice pro zasunutí mobilních hliníkových prvků, které jsou v případě povodňového ohrožení spojeny s mobilním hrazením vedoucím od Karlova mostu.

Základová deska je zakotvena do skalního podloží podzemní stěnou a systém pilot, v klidové poloze jsou vrata schována za nábřežní zdí směrem ke Karlovu mostu.

Uzavření vrat v případě hrozící povodně se nařizuje při průtoku ve Vltavě 400 metrů krychlových za sekundu a musí být uzavřena až do doby, kdy nastane I. stupeň povodňové aktivity. Uzavřít vrata trvá asi šest hodin a k jejich manipulaci je zapotřebí asi deseti lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám