Hlavní obsah

V Praze a Brně cizinci pořád bloudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cizinče, bez mapy a tištěného průvodce do Prahy a Brna nelez! V centrech obou měst, téměř třicet let poté, co padly hranice mezi Západem a Východem, jsou ukazatele v centru převážně v češtině. Brno to chce změnit do konce roku, Praha bude mít nový navigační systém snad za dva roky.

Foto: Právo

Turistické ukazatele v historickém centru Prahy

Článek

Metropole chystá velký projekt, který bude řešit navigační systém komplexně. Tedy jak přístup k veřejné dopravě, tak k zajímavým turistickým památkám. Inspiraci hledá například v Londýně.

Nyní se připravuje studie, která popíše současný stav a ukáže, co je špatně, co lidem chybí, co je potřeba změnit či doplnit. Až poté vypíše soutěž na podobu nových směrovek. „Víme, kde nás tlačí bota nejvíc, ale chceme si to nechat ověřit nezávislým pohledem,“ konstatoval Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a okolí.

Vedle Ropidu v pracovní skupině, jež projekt chystá, sedí zástupci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, dopravního podniku nebo Pražské informační služby. Naprosto nedostatečně jsou podle Drápala značené např. přestupy mezi jednotlivými druhy veřejné dopravy, vstupy do metra.

„Trápí nás, že některé směrovky jsou jen v češtině. Potřebujeme turisty rozmělnit po Praze, když chybí navigace pro pěší, lidé chodí jen málo tras a koncentrují se v centru,“ konstatoval.

Oboustranné cedule

Cílem plánovaného projektu je motivovat veřejnost, aby chodila pěšky, jezdila na kole nebo MHD.

Turistické směrovky v centru moravské metropole, které je památkovou zónou, čeká kompletní výměna. Turistické informační centrum (TIC) města Brna nechá doplnit nové směrové tabulky, které ukazují výletníkům cestu k památkám, a ty současné nechá upravit.

Nové směrovky například zavedou turisty k někdejšímu krytu civilní obrany 10-Z, který je vyhloubený v kopci pod hradem Špilberk, k Letohrádku Mitrovských nebo k novému informačnímu centru v Panenské ulici. Právu to řekla mluvčí TIC Adéla Nováková s tím, že nyní hledají dodavatele pro tento projekt.

Malí jsou pružní

Náklady ještě nejsou vyčísleny, práce by měly být hotovy do konce letošního roku. Dosavadní směrové tabulky mají z jedné strany nápis v českém a z druhé v anglickém jazyce. V budoucnu budou také popsány z obou stran. Na každé budou informace v obou jazycích tak, aby je turista nemusel kvůli jazykové bariéře obíhat, jak je tomu dosud.

Větší pružnost při zavádění informací pro turisty z ciziny tak ukazují v Česku hlavně menší města. Např. vedení žatecké radnice připravuje nové turistické ukazatele, které budou návštěvníky směrovat k atraktivním místům v historickém centru.

„Původní informační systém už je zastaralý. Součástí nového budou navíc i hlasoví průvodci. Pro zahraniční účastníky budou k dispozici audio průvodci ve třech jazykových mutacích,“ uvedla starostka města Zdeňka Hamousová (Volba pro město). Dotovaný projekt se zaměřuje i na návštěvníky Žatce s poruchou zraku.

Pro ně bude připraven textový popis historického jádra v Braillově písmě. Zapůjčit si ho budou moci ve kterémkoliv ze tří informačních center ve městě – na radnici, ve sladovně i v Chrámu Chmele a Piva.

Ve Štemberku na Olomoucku usnadňuje orientaci návštěvníkům města od začátku července nově nainstalovaný městský informační systém, určený především pro pěší. „Jeho hlavním smyslem je navigovat návštěvníky k atraktivitám a turistickým cílům ve městě,“ řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Na jednotlivých stanovištích jsou na samostatných sloupcích umístěny směrovky, které obsahují názvy jednotlivých cílů v češtině a angličtině, piktogram, šipku a orientační vzdálenost k cíli v metrech.

Změny už v roce 2015

Největší změny, které se zaměřily na turisty, se v Plzni odehrály okolo roku 2015, kdy se se západočeská metropole stala evropským hlavním městem kultury.

V turisticky oblíbené Kutné Hoře je více orientačních systémů. Některé jsou i v angličtině, jiné nejsou.

„Je tady více systémů podle toho, jak v minulosti na základě různých projektů vznikaly. Aby se vše sjednotilo, bude se v roce 2018 dělat revize a orientační tabule a naváděcí systémy by se měly sjednotit. K těm hlavním památkám a nejdůležitějším místům by měly být i v angličtině,“ potvrdila Právu vedoucí oddělení cestovního ruchu kutnohorské radnice Eliška Tivodarová.

Anketa

Jsou podle vás česká města dostatečně vstřícná k zahraničním turistům?
Ano
83,9 %
Ne
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 765 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám