Hlavní obsah

V pondělí se rozsvítí Semafor. Hlavní slovo bude mít Rážová

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí ve 12. hodin ministerstvo zdravotnictví poprvé zprovozní tzv. semafor, který označí odlišnými barvami oblasti v České republice podle toho, jaká je v nich epidemiologická situace. Poslední slovo v tom, jakou bude mít konkrétní region barvu, bude patřit hlavní hygieničce Jarmile Rážové. Novinářům to ve středu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová na schůzi Sněmovny

Článek

„Poslední slovo v tom, jak se region označí, bude mít hlavní hygienička Rážová. Krajská hygienická stanice pak nastaví příslušná opatření,“ sdělil ministr Vojtěch s tím, že za ně ponesou také odpovědnost.

Rážová by se ale měla s krajskými hygieniky shodnou i na tom, jaká opatření se přijmou. Pokud by mezi nimi byl rozpor, měla by mít hlavní hygienička poslední slovo.

Ministerský semafor se bude obnovovat pouze jednou týdně. Je prý jen pro orientaci

Koronavirus

Přijaté restrikce by se pak neměly příliš lišit od těch, které ministerstvo přiřadilo k jednotlivým stupňům na semaforu. „Mělo by to být sladěno,” uvedl ministr.

V pondělí ve 12:00

Přestože se aktualizovaný semafor „rozsvítí” nad Českou republikou v pondělí, data budou hygienici vyhodnocovat již v pátek, kdy se také dohodnou na přijetí příslušných epidemiologických opatřeních.

Přehledně: Co budou znamenat barvy v chystaném semaforu

Koronavirus

Rozhodovat se budou podle dat z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který vždy v pátek poskytne hlavní hygieničce Jarmile Rážové podklady. Ty budou založené nejen na aktuálním počtu nemocných covidem-19, ale i na dlouhodobém trendu nebo na podílu nakažených v rizikových skupinách.

Bílo-zelené Česko, Praha žlutá. Tak by nyní vypadal koronavirový semafor

Domácí

Semafor zveřejní ministerstvo poprvé v pondělí 3. srpna, aktualizovat ho bude v týdenních intervalech. Riziko nákazy bude rozlišeno do čtyř barevných stupňů – bílé, zelené, žluté a červené, na základě kterých budou přijímána příslušná opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám