Hlavní obsah

V pondělí poprvé pojede metro z Dejvické až do Motola

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí ve tři hodiny odpoledne zahájí provoz nový úsek trasy A pražského metra. Linka bude prodloužena ze zastávky Dejvická přes Bořislavku, Nádraží Veleslavín, Petřiny do stanice Nemocnice Motol. Šestikilometrový úsek projedou soupravy zhruba za osm minut.

Článek

Otevření nového úseku budou doprovázet i změny povrchové dopravy. Autobusy, které doposud jezdily po Evropské na Dejvickou, budou nově ukončeny již u Nádraží Veleslavín, případně na Bořislavce. Zrušena bude mimo jiné i tramvajová linka číslo 2. Přejmenují se také některé zastávky.

K rozsáhlejším změnám v rámci celého města, které navrhovala společnost Ropid coby organizátor dopravy, nakonec po protestech veřejnosti i městských částí nedochází. [celá zpráva]

Lidé cestující na letiště budou nově přestupovat ve stanici Veleslavín. Tam se však nacházejí eskalátory pouze do vestibulu, nikoliv k nástupišti linky 119. Jak upozornila ČTK, budou proto cestujícím s kufry do schodů zdarma pomáhat portýři, kteří budou pracovat ve třísměnném provozu denně od 5.00 do 22.00. Letiště za ně zaplatí desítky tisíc měsíčně, dodal jeho mluvčí Michal Řehořek.

Nový úsek bude mít delší intervaly

V novém úseku metra nebudou zachovány standardní intervaly linky A. Od 9.30 do 20 hodin pojede mezi Dejvickou a Nemocnicí Motol pouze každý druhý spoj. V ranní špičce od 6 do 9.30 bude každý druhý spoj vypravován mezi stanicí Petřiny a Nemocnicí Motol.

Intervaly v novém úseku se v závislosti na denní době mohou prodloužit až na deset minut. Poněkud paradoxně tak budou po 20. hodině kratší než například v odpolední špičce kolem 17. hodiny.

Pohled, který zná jen strojvůdce. Podívejte se na průjezd novými stanicemi metra AVideo: Novinky

Cestující si budou muset nejméně několik měsíců počkat i na slibované pokrytí tunelů mobilním signálem. Dočkat by se jej mohli nejdříve v létě. [celá zpráva]

Rozpočet na stavbu nového úseku byl plánován 22,5 miliardy korun. Podle posledních informací by měl být o něco nižší. [celá zpráva]

Změny městských linek od 7. dubna
linkapopis změny
108Vedena v nové trase: Bílá Hora–Jiviny–Staré náměstí–Sídliště Na Dědině–Divoká Šárka–U Prioru–Staré náměstí–Ruzyňská škola–Libocká–Petřiny–Poliklinika Petřiny (v úseku Divoká Šárka–Nové Vokovice je nahrazena linkou číslo 142).
119Ve směru od letiště je zkrácena ke stanici metra Nádraží Veleslavín (ve zrušeném úseku je nahrazena metrem a tramvajovými linkami).
131Ve směru od Hradčanské je ze zastávky Hanspaulka odkloněna k nové stanici metra Bořislavka.
137Ve směru od Smíchova je ze zastávky Bucharova odkloněna po trase současné linky číslo 164 do zastávky Bavorská (v úseku Bucharova–Sídliště Stodůlky je nahrazena linkami číslo 174, 179, 301 a 352).
142Nová linka v trase: Nové Butovice–Nad Malou Ohradou–Velká Ohrada–Luka–Stodůlky–Slánská–Reinerova–Staré náměstí–Sídliště Na Dědině–Divoká Šárka–Nádraží Veleslavín–Nové Vokovice (v provozu celodenně, celotýdenně; v úseku Nádraží Veleslavín–Nové Vokovice v provozu pouze vybrané spoje ve špičkách pracovních dnů; obsluhu Bílé Hory a Staré Ruzyně zajišťuje linka číslo 108).
161Zkrácena ke stanici metra Bořislavka (ve zrušeném úseku je nahrazena metrem a tramvajovými linkami).
164Zrušena (nahrazena linkami číslo 137 a 380).
168Vedena v nové trase: Nové Butovice–Kodymova–Nemocnice Motol–Nemocnice Na Homolce–Vypich–Petřiny–Poliklinika Petřiny–Norbertov–Vozovna Střešovice–Bořislavka (nově v provozu celodenně, celotýdenně; v úseku Nové Butovice–Poliklinika Petřiny v provozu pouze v pracovní dny přibližně do 21.00 hodin).
174Zkrácena do trasy Velká Ohrada–Vypich (v úseku Vypich–Hradčanská nahrazena linkou číslo 184).
179Vedena v nové trase: Kukulova (výstupní Vypich)–Nemocnice Motol–Bucharova–Mládí–Luka–Raichlova–Řeporyjské náměstí–Třebonice (v úseku Řeporyjské náměstí–Třebonice jede pouze část spojů; v původní trase nahrazena linkami číslo 168, 184 a 191).
184Nová linka v trase: Velká Ohrada–Nové Butovice–Nemocnice Motol–Vypich–Břevnovská–Vozovna Střešovice–Hradčanská (v provozu celodenně, celotýdenně).
191Prodloužena o úsek Sídliště Petřiny–Divoká Šárka–Ciolkovského–OC Šestka–Letiště (v úseku Ciolkovského/OC Šestka–Letiště jede pouze část spojů).
192Nová linka (část zrušené linky číslo 294) v trase: Malostranské náměstí–Nemocnice pod Petřínem.
194Nová linka (část zrušené linky číslo 294) v trase: Staroměstská–Florenc (ve směru Florenc se obnovuje obsluha zastávky Truhlářská a ruší se zastávka Náměstí Republiky).
214Zrušena (nahrazena linkou číslo 142).
216Zrušena (nahrazena linkou číslo 168).
218Zrušena (nahrazena metrem a linkami číslo 142 a 191).
225Zrušena (nahrazena linkou číslo 142).
230V úseku Řeporyjské náměstí–Amforová je nově vedena přes zastávku Hlávkova (v původním úseku přes Raichlovu je nahrazena linkami číslo 179, 301 a 352).
235Zrušena (nahrazena linkami číslo 142 a 184).
249Zrušena (nahrazena linkou číslo 179).
255Sloučena s linkou číslo 256 do upravené trasy: Zbraslavské náměstí–Nádraží Radotín–Zadní Kopanina–Řeporyjské náměstí–Hlávkova–Amforová–Luka–Sídliště Stodůlky (v úseku Nádraží Radotín–Sídliště Stodůlky jede pouze část spojů).
256Zrušena (nahrazena linkou číslo 255; v úseku Řeporyjské náměstí–Amforová je nahrazena linkami číslo 179, 301 a 352).
259Zrušena (nahrazena linkou číslo 375).
264Prodloužena o úsek Bílá Hora–Vypich–Petřiny (v úsecích Zličín–Sídliště Řepy a Bílá Hora–Petřiny v provozu pouze v pracovní dny přibližně od 6.00 hodin do 18.00 hodin).
294Zrušena (nahrazena linkami číslo 192 a 194).
554Zrušena (nahrazena linkou číslo 386).
H2Zrušena (nahrazena linkou číslo 168, pro cesty dále metrem či linkami číslo 180 a 184).
zdroj: DPP
Změny příměstských linek v západní polovině metropole
linkapopis změny
301Prodloužena ze zastávky Luka přes Mládí a Nemocnici Motol do zastávky Vypich.
312Zkrácena ke stanici metra Bořislavka; zrušena zastávka Tuchoměřice, kulturní dům.
316Zkrácena ke stanici metra Bořislavka.
352Prodloužena ze zastávky Luka přes Mládí a Nemocnici Motol do zastávky Vypich.
356Zkrácena ke stanici metra Bořislavka.
380Prodloužena ze zastávky Zličín přes Lidečskou, Bílý Beránek a Nemocnici Motol do zastávky Vypich.
zdroj: DPP

Reklama

Výběr článků

Načítám