Hlavní obsah

V Plzni Američani znovu porazili Němce

PLZEŇ

Němečtí vojáci v sobotu v centru Plzně opět prohráli. V půlhodinovém simulovaném boji při Slavnostech svobody 2006 se patnáctičlenná posádka wehrmachtu neubránila americkým vojákům a povstalcům. Bojovou ukázku, při níž nechyběl obrněný vůz, sledovalo přes tisíc lidí.

Článek

Akce se odehrála v nespecifikovaném městě v západních Čechách, řekl hlavní scenárista bitvy Michal "Reed" Kindl, který pobývá se svými 30 lidmi v nedalekých zákopech a stanech, v kopii tábora americké armády z konce války. Posádka wehrmachtu bránila město za podpory jednotek SS. Na ně zaútočili čeští povstalci, kterým se ale akce vymkla z rukou. Na pomoc jim proto přijela průzkumná jednotka americké armády.

"Letošní akce byla na rozdíl od té loňské mnohem tvrdší," uvedl Kindl. Podle scénáře se vojáci "na oko" zranili a tekla krev. "Je mi jasné, že se to někomu nemusí líbit, ale my se snažíme ukazovat realitu války, nikoliv film," dodal. Loňská ukázka připomínala jen skutečné události z plzeňské historie, letošní byla vymyšlená.

"Zase jako vždycky prohráváme v květnu. Je rok 1945, tak nemůžeme vyhrát," uvedl německý feldvébl Miloslav Milčic z Klubu vojenské historie Pionier. Podle něj šlo o menší akci, než na něž jsou fandové vojenské historie zvyklí. Bojovalo se zejména uvnitř kulturního domu Peklo, kde je muzeum generála Pattona, osvoboditele Plzně.

V pátek tam dorazil ze čtyřsetkilometrové cesty po jihozápadních Čechách Konvoj svobody s padesáti historickými vozidly. Američtí vojáci, kteří poblíž Pekla nocují, jsou vyzbrojeni kulomety, protitankovými děly i minomety. Vojáci bojové linie jedí černý hranatý chléb, pijí coca-colu a poslouchají jazz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám