Hlavní obsah

V Ostravě vyroste nová koncertní hala pro více než 1200 lidí. Připomíná futrál na housle

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava bude mít novou koncertní halu. Autorem jejího návrhu je newyorské architektonické studio Steven Holl Architects + Architecture Acts. Město na návrh haly vypsalo mezinárodní soutěž v srpnu 2018, a na počátku letošního července vyhlásilo jejího vítěze. Do haly by se mělo vejít celkem 1200 až 1400 diváků, náklady město odhaduje na 1,5 miliardy korun bez DPH.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Budova koncertní haly připomíná z výšky pouzdro hudebního nástroje.

Článek

„Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je právě studio Steven Holl Architects plus Architecture Acts, které má na svém kontě řadu realizací špičkové světové úrovně. Právě americkému studiu se nejlépe podařilo propojit stávající kulturní dům s novou koncertní halou. Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Nová koncertní hala bude propojena s místním domem kultury vybudovaným v letech 1956 až 1961.

Hala při pohledu z výšky připomíná pouzdro houslí. „Je to konstrukce, která je vynesena z té zadní části od parku přes původní objekt do části přední. Velmi výrazně se tam pracuje s ocelí a prosklením, a to především v přední části, která přímo velmi dobře komunikuje s ulicí 28. října,” řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Dodala, že zvenčí bude možné pozorovat pohyb v budově. Stejný koncept je i na opačné straně objektu.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Nová koncertní hala se stane zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava.

Porota složená z odborníků i zástupců města v čele s renomovaným architektem  Krzysztofem Ingardenem vybírala mezi díly šesti architerktonických studií, jimiž byli Steven Holl Architects + Architecture Acts, Konior Studio z Polska, skandinávští  Henning Larsen Architects, Architecture Studio z Paříže, Nieto Sobejano Arquitectos z Berlína a Van Dongen – Koschuch Architects and Planners z Amsterdamu.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Stěny haly budou z velké části prosklené, díky čemuž bude z ulice dobře patrný pohyb uvnitř kulturního stánku.

„Proč jsme vybrali právě tento návrh? Byl prostě nejlepší. Je to úžasné architektonické dílo, které velmi dobře zvažuje vztah staré budovy s novou, vztah mezi městem Ostravou a parkem za stávajícím objektem. Věřím, že vítězný projekt bude i emblematickým dílem pro Ostravu, které ji tak oživí,“ uvedl šéf poroty Ingarden.

Soutěž měla dvě kola, z původních šesti návrhů postoupily do druhého kola čtyři a z nich porota vybrala vítěze soutěže, jímž se stali právě američtí architekti se svým návrhem.

Město očekává, že do konce roku 2021 bude hotova veškerá projektová dokumentace potřebná k zahájení výstavby v roce 2022. Slavnostního otevření haly by se Ostravané měli dočkat o dva roky později, tedy v roce 2024.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Navrhovaný interiér nabídne 1200 až 1400 posluchačům jedinečnou akustiku.

„Celkově je návrh již teď ve stupni architektonické soutěže velmi dobře propracován,“ oceňuje náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová, která byla členkou poroty.

Náklady na výstavbu haly město v současné době odhaduje na 1,5 miliardy korun bez DPH. Pro tento účel již vytvořilo zvláštní účelový fond, do nějž vložilo ze svého rozpočtu zatím 250 milionů korun. Podpořit stavbu má 600 miliony rovněž ministerstvo kultury, které se k tomuto kroku zavázalo již v loňském roce. Další peníze poskytne Moravskoslezský kraj, a to 300 milionů korun.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Interiér budoucí koncertní haly

Nová koncertní hala se stane zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava. Všechny čtyři návrhy z druhého kola soutěže chce město představit na výstavě připravované na září.

Praha zatím stále neví, kde svou halu chce

Ostravský primátor u příležitosti vyhlášení vítězného návrhu připomněl, že Ostrava o vybudování koncertní haly usiluje již bezmála 60 let. Zatímco v sousedním Polsku vzniklo v posledních letech 13 koncertních hal, v Česku to podle něj  bylo naposledy pražské Rudolfinum.

Foto: Steven Holl Architects a město Ostrava

Náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová popisuje čtveřici finálových návrhů na koncertní halu. Město je chce představit na výstavě v září.

Macura dodal, že o vybudování koncertní haly v současnosti usilují také Brno a Praha. Metropole ovšem dosud stále ještě nemá pevně určené místo, kde by nový kulturní stánek měl vyrůst. Mezi nejčastěji zmiňované patří lokalita v okolí stanice metra Vltavská. Moderní koncertní hala by mohla tamní lokalitu významně povznést, a sama by přitom mohla těžit z dobré dostupnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám